Vulnerabilitatea de la „Poarta Focșani”. Rusia poate ocupa Capitala în 24 de ore
- Ionel Sclavone
- 6 aprilie 2024, 12:27
Rusia poate ocupa România în mai puțin de 24 de ore, în condițiile în care țara noastră nu este pregătită ca să facă față unei invazii. Trupele NATO ar ajunge mult prea târziu pentru a lupta împotriva armatelor lui Putin.
Vladimir Putin are nevoie de numai 24 de ore pentru a invada și ocupa capitala României, București. Lipsa infrastructurii pentru deplasarea trupelor NATO, influența pe care Moscova o exercită asupra statelor vecine sunt de natură să îngrijoreze. În plus, o vulnerabilitate pe graniță, neglijată de autoritățile de la București, ar asigura succesul unei invazii.
Rusia poate ocupa rapid România
Un scenariu care ar trebui să dea fiori autorităților de la București a fost prezentat de publicația italiană Il Messaggero. Ziarul preia informațiille dintr-un document realizat în 2021, sub coordonarea generalului american Ben Hodges. Generalul Hodges este fostul comandant al trupelor americane în Europa, ieșit la pensie
Posibilitatea unui atac din Rusia în România este de natură să îngrijoreze NATO. Cu atât mai mult cu cât Ucraina rezistă din ce în ce mai greu presiunii trupelor rusești. Armata Moscovei este la mai puțin de 500 de kilometri de Bucurețști, iar flota rusă domină Marea Neagră. Scenariile sunt prezentate în raportul CEPA (Center for European Policy Analysis) care menționează că o astfel de acțiune a Kremlinului ar paraliza Europa.
Jurnaliștii italieni vorbesc despre îngrijorările pe care le stârnesc acest document la București. Aceasta deși Guvernul român, condus de Marcel Ciolacu, nu pare să ia în serios amenințarea. De altfel, premierul a făcut numeroase declarații liniștitoare după ce șeful Statului major, generalul Gheorghiță Vlad, a avertizat populația că trebuie să fie pregătită de orice cu privire la Rusia.
„În situația în care apar situații neprevăzute care prefigurează o gravă criză de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranității naționale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate decide dislocarea forțelor NATO pe teritoriul României cu forțe de reacție foarte mari - Very High Readiness. Joint Task Force (VJTF), pentru a dezamorsa criza și a descuraja escaladarea acesteia”, se arată într-o scrisoare a președintelui Klaus Iohannis către Parlamentul României.
Vulnerabilitatea de la Poarta Focșani
Deși vorbesc în permanență de „războiul de la graniță”, politicienii de la București par total depășiți de situație. Astfel s-ar justifica lipsa de acțiune în pregătirea apărării teritoriului. Nici măcar legislația nu este pusă la punct, astfel încât să facem față unei amenințări venite din Rusia lui Putin.
Experții militari atrag atenția vulnerabilității de la „Poarta Focșani”, cel mai critic punct de pe frontiera românească. Aici ar putea fi o cale de atac principală pentru Rusia. Nimeni de la București nu pare interesat să oprească o eventuală invazie. Și, implicit, ignoră avertismentele legate de acest punct.
„Poarta Focșani nu deschide doar drumul spre Capitala României, spre București, dar deschide și culoarul Dunăre. Dacă asociem Poarta Focșanilor cu Gurile Dunării sunt două obiective foarte importante pe care trebuie să le luăm în considerare”, precizează generalul (r.) Bălăceanu.
Poarta Focșani se întinde în patru județe – Vrancea, Galați, Brăila și Buzău, în sudul zonei operaționale de Est a României. Are o lățime de circa 85 de kilometri și o adâncime circa 60 de kilometri, pe direcția Ianca-Nămoloasa-Cudalbi. Limitele geografice sunt Râmnicu Sărat-Odobești-Panciu la Vest. La este limitele merg pe aliniamentul Tichilești-Brăila-Galați-Foltești și cursurile Prutului și Dunării. La sud avem Râmnicu Sărat-Sutești-Tichilești, iar la nord Panciu-Tecuci-Foltești.
Nimic care să împiedice Rusia într-o invazie
O dezbatere a think tank-ului CEPA analiza, acum trei ani, scenariul unui atac pe această direcție. Iar concluzia era că în 24 de ore „Poarta Focșani” ar cădea. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza lipsei infrastructurii de transport. De altfel, aceasta rămâne o mare problemă cu care se confruntă țara noastră.
„Cea mai îngrijorătoare este o operațiune terestră rusă prin Poarta Focșani. Care este considerată cel mai critic punct pentru apărarea României, dar și cel mai slab element al frontierelor NATO. Este vorba de o parte a teritoriului Bucureștiului cuprinsă între Dunăre și Siret. Potrivit experților militari, armata rusă, poziționată pe coasta de nord-vest a Mării Negre, ar ajunge în București în 24 de ore”, scriu jurnaliștii de la Il Messaggero.
Linia bazată pe orașele Tulcea - Galați - Brăila ar trebui să asigure rezistența în cazul unei debarcări pe Dunăre a armatelor rusești. Ca să poată proteja acest punct strategic, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid în zonă. Forțele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi într-un eventual război cu Rusia, conform unei simulări de război din 2019.
În ciuda declarațiilor liniștitoare ale politicienilor de la guvernare, o intervenție a NATO în cazul unei invazii rusești în România ar putea fi dificilă. În caz de atac, strategia de apărare ar necesita mobilizarea între 60.000 și 100.000 de soldați, precum și resurse considerabile de echipamente și muniție. Ar fi nevoie de 20 de milioane de litri de păcură și de 12.000 de tone de muniție.
Armatele lui Putin ar putea ataca NATO în câțiva ani
Recent, grupul de reflecție german DGAP a emis avertismente prealabile națiunilor occidentale. Conform analizelor experților, Rusia ar putea lansa un atac direct împotriva NATO în „în doar șase până la 10 ani”.
Agenția de securitate națională a Poloniei a avertizat că Rusia ar putea ataca NATO în mai puțin de 36 de luni, dacă cucerește Ucraina. Oficialii polonezi au sugerat Moscova ar putea viza, inclusiv țări precum Polonia, Estonia, România și Lituania.
Guvernanții români ignoră aceste avertismente. La începutul anului, premierul Marcel Ciolacu spunea că nu este cazul să ne pregătim de război. Politicianul PSD vorbea în contextul avertismentelor cu privire la extinderea războiului cu Rusia la nivel european.
„România nu are niciun risc să fie angajată într-un război, România nu a fost niciodat mai sigură din acest punct de vedere decât este astăzi. Faptul că facem parte din NATO este foarte important și vedeti ce desfășurare de forțe și militari din toată Europa și SUA sunt pe teritoriul României, poliție aeriană, deci haideti să stăm liniștiți, că România nu va intra în niciun război. Chiar daca e an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”, spunea Marcel Ciolacu, într-o declarație de presă.