Macron: Acordul UE-Mercosur este „foarte prost”

Macron: Acordul UE-Mercosur este „foarte prost”Macron / Sursa foto: Administratia-Prezidentiala

Președintele Franței, Emmanuel Macron, consideră că acordul UE-Mercosur este „foarte prost”. „Să elaborăm un nou acord”, a îndemnat acesta, în Brazilia.

Macron vrea un nou acord pentru Mercosur

Președintele francez a cerut miercuri încheierea unui alt acord care să ia în considerare aspectele de mediu atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Mercosur, care reunește Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay și Bolivia.

Emmanuel Macron a insistat, miercuri, 27 martie, în Brazilia că acordul comercial negociat între Uniunea Europeană (UE) și blocul sud-american Mercosur este un "acord foarte prost" și a cerut elaborarea unuia "nou".

„Prefer să o spun fără menajamente”, a afirmat el în cadrul Forumului Economic de la Sao Paulo, „acordul UE-Mercosur așa cum se negociază astăzi este un acord foarte prost, pentru voi și pentru noi”.

Macron vrea prevederi de mediu

„În acest acord nu există nimic care să ia în considerare subiectul biodiversităţii şi climei. Nimic! De aceea spun că nu este bun”, a punctat el în fața unei audiențe de oameni de afaceri brazilieni.

Președintele francez a cerut încheierea unui alt acord care să ia în considerare aspectele de mediu atât pentru UE, cât și pentru Mercosur, care reunește Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay și Bolivia.

Brazilienii vor să stopeze defrișările din Pădurea Amazoniană. Sursa foto: Dreamstime

Sursa foto: Dreamstime

„Să elaborăm un nou acord (...) care să fie responsabil [în termeni de] dezvoltare, climă și biodiversitate”, a continuat el. „Un acord de nouă generație, cu clauze în oglindă, care va facilita accesul companiilor dumneavoastră pe piața europeană (…) și care va fi mai exigent de ambele părți cu fermierii noștri, cu industriașii noștri”, a spus el.

Reguli care nu sunt „omogene”

Președintele francez și-a declarat nu o dată opoziția față de acest acord comercial, ale cărui reguli nu sunt, în ochii lui, „omogene” cu normele europene.

Proiectul de tratat, despre care discuțiile au început în 1999, intenționează să elimine majoritatea taxelor vamale dintre cele două zone prin crearea unui spațiu pentru peste 700 de milioane de consumatori.

După un acord politic din 2019, opoziția din mai multe țări, inclusiv Franța, a blocat adoptarea sa finală; această opoziție s-a întărit odată cu criza agricolă care afectează Europa. Alte țări europene, precum Germania și Spania, cer totuși încheierea și intrarea în vigoare a acestuia. Un membru foarte important al Mercosur, Brazilia apără necontenit adoptarea acordului cu UE, potrivit Le Monde.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

articol sustinut