Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași

Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriașiSursa foto: Arhiva EVZ

Viața la bloc presupune respectarea unor reguli de conviețuire în comun, unele stabilite prin lege. Parte dintre reglementări vizează pe cei care  locuiesc în apartamente cu chirie.

Un proiect de lege propune ca cei ce ocupă apartamente închiriate, în baza unui contract legal, să primeasă automat viza de flotant, în format electronic. Proiectul legislativ se află în dezbatere la Parlament.

Viața la bloc pentru chiriași

Proiectul legislativ propune o nouă procedură de obținerii a vizei de flotant. Pe lângă modalitatea actuală, aflată în vigoare, viza de flotant va putea fi obținută în format electronic, automat, la mutarea într-o locuință închiriată. Procedura va fi posibilă doar în cazul contractelor declarate la autorități.

Viitoarea lege, dacă va fi adoptată, vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor. Măsura propusă urmărește să ușureze procedura de obținere a vizei de flotant pentru chiriașii care-și duc viața la bloc.

Viza de flotant va putea fi obținută automat, la mutarea într-o locuință închiriată. Aceasta cu condiția ca contractul de închiriere să fie declarat autorităților. În prezent, legea stabilește că viza de flotant se acordă la cerere, de către autorități.

Cum se obține viza de flotant

Potrivit proiectului de act normativ, viza de flotant se va înscrie în actul de identitate prin două moduri. Pe de-o parte, aceasta este acordată la cererea persoanei fizice care locuieşte mai mult de 15 zile în locuința închiriată. Această procedură este prevăzută de legea în vigoare.

Pe de altă parte, viitorul proiect legislativ stabilește ca viza de flotant să se obțină automat, în format electronic. Acest lucru va fi posibil odată cu înregistrarea contractului de închiriere la Fisc. Autoritățile fiscale vor transmite informația către serviciul de evidenţă a persoanelor în scopul eliberării vizei de flotant.

„Prelungirea contractului de închiriere se consemnează de către organul fiscal competent, la solicitarea proprietarului bunului imobil cu destinaţia de spaţiu de locuit închiriat, şi se transmite către serviciul de evidenţă a persoanelor competent, în vederea prelungirii valabilităţii vizei de reşedinţă la adresa respectivă”, scrie în viitoarea lege.

Cei care nu doresc să primească viză de flotant automat vor trebui să anunțe serviciul pentru evidenţa persoanelor pe raza căruia se află locuința pe care o închiriază.

Viața la bloc fără viza de flotant

Prin același proiect de act normativ se stabilește și majorarea valabilității vizei de flotant. Aceasta va fi acordată pentru o perioadă de timp ce nu va putea depăși termenul de valabilitate al actului de identitate. În prezent, mențiunea privind stabilirea reședinței (viza de flotant) se acordă pe perioade de până la un an.

Pe de altă parte, conform proiectului de lege, viza de flotant își va pierde valabilitatea în anumite condiții prevăzute de actul de reglementare, după cum urmează:

  • din oficiu;
  • la expirarea termenului de valabilitate sau atunci când autoritatea fiscală transmite către serviciul de evidenţă a persoanelor o notificare privind încetarea contractului de închiriere;
  • la cererea solicitantului, în baza documentelor justificative.

De menționat că proiectul de lege mai prevede și reducerea impozitului pe chirii în cazul persoanelor fizice. Acest lucru va fi posibil pentru o singură locuință închiriată, cu o suprafață mai mică de 100 m2.

Ne puteți urmări și pe Google News