Lucrătorii sezonieri din Germania, din ce în ce mai puțin lăsați în „bătaia vântului”

Lucrătorii sezonieri din Germania, din ce în ce mai puțin lăsați în „bătaia vântului” Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum sezonul recoltării de fructe și legume va începe în curând, va fi nevoie din nou de zeci de mii de lucrători sezonieri din Europa de Est, pentru fermele din Germania. Dar, la fel ca și în anii trecuți, în multe cazuri, nu vor exista garanții cu privire la asigurarea unui salariu minim pentru acești muncitori. Și nici asigurări sociale.

Experiențe negative spuse de lucrătorii sezonieri

În Germania, lucrătorii sezonieri agricoli sunt încă angajați de multe ori la negru, arată un raport al unei organizații sindicale din această țară. Cei care s-au aflat în astfel de situații au vorbit cu reprezentanții organizației „Initiative Faire Landarbeit” și le-au povestit din experiențele avute.

În „Raportul sezonier 2023”, organizația susținută de sindicate și biserici relatează câteva dintre aceste experiențe:

  • salariul primit a fost sub cel minim prevăzut de legislație
  • prelungirea timpul de lucru peste limita legală permisă
  • concedieri în cazul neatingerii cotelor de producție
  • și costuri exagerate de cazare impuse lucrătorilor agricoli.

Practici neagreate de sindicate

IG Bauen Agrar Umwelt, sindicat din domeniul agriculturii, luând legătura cu sindicatele surori din Polonia, Bulgaria și România atrăgea atenția asupra altui aspect îngrijorător: lipsa securității sociale, în special pentru angajații pe termen scurt. Vicepreședintele IG BAU, Harald Schaum, arăta că este „inacceptabil și nejustificabil faptul că în Germania ne bazăm pe forța de muncă a propriilor lor compatrioți, dar refuzăm angajaților pe termen scurt, care muncesc uneori pe câmpurile noastre de zeci de ani, nu numai asigurarea completă de sănătate, ci și drepturile la pensie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Germania, locurile de muncă ce presupun angajarea pe o durată de până la 70 de zile pot fi exceptate de la încheierea unei asigurari sociale. Nici asigurările medicale de grup, achiziționate la tarif redus nu oferă o protecție suficientă, pentru lucrătorii sezonieri agricoli, în ceea ce privește sănătatea.

O altă practică neagreată de sindicatele germane din domeniul agriculturii este și aceea care permite angajatorilor să deducă costurile de cazare din salariul minim al angajaților, când, angajatorii ar trebui să suporte costurile pentru cazarea în grup.

Îmbunătățirea condițiilor pentru lucrătorii sezonieri

Documentul concluzionează că există o îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru lucrătorii sezonieri agricoli.

Există destul de multe ferme și întreprinderi agricole în care lucrurile se desfășoară cum trebuie:

  • creșterea utilizării înregistrării digitale a timpului de muncă
  • îmbunătățiri ale condițiilor de cazare
  • numărul angajaților pe termen scurt scade, deoarece muncitorii sunt angajați pe perioade mai lungi, fiind asigurați social; în schimb, aceștia desfășoară o varietate de activități pe tot parcursul anului fiind implicați în creșterea animalelor, în pepiniere sau în industria ecvestră.

Despre Raportul sezonier 2023

Cererea de astfel de lucrători a scăzut în ultimul timp, deoarece suprafața cultivată s-a redus, iar anumite sarcini de lucru s-au automatizat. Astfel, potrivit datelor Agenției Federale pentru Muncă, la sfârșitul lunii mai 2023 erau angajați pe termen scurt aproximativ 50.000 de lucrători sezonieri pe termen scurt și peste 60.000 de muncitori pe termen lung în agricultură.

Raportul, citat de Augsburger Allgemeine, estimează că pe parcursul unui an sunt angajate aproximativ 275.000 de persoane în munca sezonieră.

La întocmirea Raportului au fost evaluate cazurile a peste 3.000 de muncitori sezonieri care proveneau din state membre ale UE, precum România și Polonia.