Piloții Qantas au aterizat cu un singur motor funcțional. Experții explică care sunt riscurile

Piloții Qantas au aterizat cu un singur motor funcțional. Experții explică care sunt riscurile Avion. Sursa foto: dreamstime.com

Piloții Qantas au reușit să aterizeze cu succes un avion care zbura de la Melbourne la Perth, în Australia, cu un singur motor funcțional.

Piloții au oprit manual unul dintre motoare pentru a efectua aterizarea de urgență

Piloții au oprit manual unul dintre motoare pentru a efectua aterizarea de urgență, a declarat compania aeriană pentru The West Australian.

Compania aeriană a declarat că zborul Qantas QF781 - un Airbus A330-200 - a avut probleme cu unul dintre motoare pe măsură ce se apropia de Perth:

„Piloții au urmat procedurile pentru acest tip de incident și au oprit manual motorul. Ulterior, au solicitat o aterizare de urgență. Aceste aeronave sunt proiectate să opereze în siguranță cu un singur motor", a declarat Qantas pentru The West Australian.

Ne puteți urmări și pe Google News

piloții Qantas, avion

Inginerii Qantas inspectează acum avionul, potrivit raportului

Pasagerii au declarat că au auzit un zgomot puternic și că avionul tremura înainte de a încerca să aterizeze în Perth:

„Echipajul de cabină a început rapid să închidă totul. Apoi a venit pilotul și a anunțat că au oprit motorul unu", a declarat un pasager.

Darrell Weekes, un alt pasager al zborului, a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation că această situație a fost inedită pentru el, chiar dacă călătorește de peste 16 ani:

„Este foarte neliniștitor să auzi un zgomot puternic și să știi că zbori doar cu un singur motor", a spus el.

piloți, avion

Piloții au aterizat fără probleme

Un alt călător a informat ulterior că piloții au reușit să aterizeze fără probleme:

„Sunt recunoscător că am aterizat pentru că a fost înfricoșător", a scris acesta pe Twitter.

Defecțiunile motoarelor în avioanele comerciale sunt rare. În medie, motoarele cu reacție au o rată de defecțiune de 1 la 370.000 de ore de zbor. Informațiile au fost publicate într-o lucrare din 2018 a Universității din Bologna, care citează Federal Aviation Administration.

Doug Drury, expert în siguranța aviației și profesor la Central Queensland University, a spus că avioanele sunt proiectate astfel încât să poată zbura la fel de bine cu un singur motor:

„Faptul că un singur motor funcționează înseamnă că nu vei avea puterea maximă pentru decolare. Vei putea totuși să zbori și să aterizezi foarte bine", a scris Drury.

Nu este prima dată când piloții Qantas au fost nevoiți să oprească un motor pentru a ateriza în siguranță. În ianuarie 2023, piloții au aterizat un zbor Qantas care zbura de la Auckland la Sydney. Atunci, unul dintre motoare a cedat în timp ce traversa Marea Tasmaniei.

Pot zbura avioanele cu un singur motor?

Așa cum sunt proiectate, avioanele trebuie să poată zbura din punctul A în punctul B, cu un singur motor. Această regulă garantează că, chiar dacă un motor se defectează - așa cum pare să se fi întâmplat în acest caz - avionul poate ajunge în siguranță. Acesta poate zbura până când rămâne fără combustibil.

Practic, aceste avioane sunt construite pentru a zbura la fel de bine cu un singur motor ca și cu două.

Dar, deși un avion poate zbura cu un singur motor, este foarte rar ca un motor să se strice în mijlocul zborului.

Procedurile de verificare și întreținere ale companiilor aeriene sunt meticuloase. Tehnicienii sunt licențiați la același nivel și calitate precum sunt piloții.