Noaptea cea mai scurtă. România trece la ora de vară în weekend
- Ionel Sclavone
- 26 martie 2024, 18:37
Ora de vară va intra în vigoare, în acest an, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, iar noaptea se va scurta.
Ultimul weekend din luna martie este cel în care se trece la ora de vară pe tot teritoriul României. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3.00 va fi ora 4.00, ceea ce presupune că vom dormi mai puțin. Atât răsăritul cât și apusul vor fi cu o oră mai târziu, pe 31 martie, comparativ cu ziua anterioară. Practic ne vom bucura mai mult de lmina zilei.
Ora de vară în România
Orarul de vară a fost reglementat, în țara noastră, încă din anul 1932. Acesta a funcționat până în anul 1941, când s-a renunțat până în anul 1979. Iar din acel an, în ultimul weekend al lunii martie s-a trecut la ora pentru vară. Pe de altă parte, în ultimul weekend al lunii octombrie, se revine la ora de iarnă. În România, orarul pentru vară este corelat cu cel practicat în statele Uniunii Europene (UE).
În acest an, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie. Atunci vom avea cea mai lungă noapte din an, când ora 3.00 va deveni ora 2.00.
Trecerea la ora de vară are numeroase implicații pentru sănătatea umană. Obișnuiți cu o anumită oră de trezire, după trecerea la ora de vară, oamenii trebuie să-și schimbe obiceiurile. Iar acest lucru va necesita o perioadă de acomodare.
Drept urmare, medicii recomandă ca populația să se pregătească în prealabil pentru schimbarea orei. Cu aproximativ trei zile înainte de modificarea orei se recomandă să mergem la culcare mai devreme cu 10-15 minute. Iar somnul de după amiază, de aproximativ 30 de minute poate ajuta la o trecere mai ușoară.
Orarul în istoria României
După o lungă pauză, între anii 1941 şi 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare. Iar din 1979 s-a revenit la sistemul cu două paliere orare, de vară și de iarnă. În 1997, prin act normativ s-a stabilit ora de vară oficială pe teritoriul României.
„În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”, prevede actul normativ.
Ora de vară nu mai este pe placu europenilor
O cercetare sociologică realizată în Germania a relevat că 76% dintre respondenți consideră că împărțirea pe paliere orare nu mai este utilă. Din acest motiv, majoritatea germanilor au apreciat că ar trebui elimiantă. Un punct de vedere similar a fost formulat și de Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles sunt în favoarea renunțării la cele două paliere.
Una dintre propunerile făcute recent este de a menține ora de vară pe tot parcursul anului. Astfel va fi eliminată ora de iarnă.
Această idee a început să fie dezbătută în diferite părți ale lumii, dar ridică și unele preocupări privind sănătatea. Studiile arată că acest program poate afecta numărul orelor de somn, crescând riscul de obezitate, exces de greutate și depresia.
De-a lungul timpului mai multe state au renunțat la orarul de vară. Armenia a făcut-o în 2011, Libia în 2013, Rusia în 2014, Egipt în 2015, Uruguay în 2015. De asemenea, Azerbaidjan a renunțat la ora de vară în 2015, iar Namibia în 2017. Orarul de vară nu funcționează în statele ecuatoriale și tropicale. În aceste zone nu are rostul introducerii unor paliere orare deorece durata zilei este egală cu cea a nopții.