Când a fost înregistrat cel mai înalt nivel al mării
- Alexandru Sălăvăstru
- 31 martie 2024, 10:30
Nivelul mării a fost extraordinar de ridicat în ultima perioadă a erei dinozaurilor. Dar este posibil ca nivelul oceanelor să fi fost chiar mai ridicat înainte de această perioadă.
Apa din oceane se extinde într-o lume care se încălzește
Nivelul mărilor crește pe măsură ce schimbările climatice topesc rapid ghețarii și calotele de gheață. Dar a fost vreodată nivelul oceanelor mai ridicat decât este astăzi? Și când a fost cel mai înalt?
Pe scurt, nivelul mării a fost cu puțin mai ridicat decât este astăzi. Dar încă nu se știe cu exactitate când au fost cele mai ridicate cote, deși oamenii de știință au câteva teorii.
În ultima jumătate de miliard de ani, nivelul mării a atins probabil un record acum 117 milioane de ani. În acel moment, nivelul mării era cu aproximativ 200 de metri mai mare decât în prezent, potrivit unui studiu publicat în 2022 în revista Gondwana Research:
„În ultimii 540 de milioane de ani, cele mai ridicate niveluri ale mării au fost în Cretacic. Atunci a fost perioada în care dinozaurii umblau pe Pământ", a declarat pentru Live Science Douwe van der Meer.
Ce arată alte studii despre nivelul mării?
Jun Korenaga, profesor la Universitatea Yale, spune că nivelul mării a fost mai ridicat mult mai devreme în istoria de aproximativ 4,5 miliarde de ani a Pământului. Atunci, primele continente erau încă în formare, iar suprafața Pământului era aproape lipsită de uscat.
Pe termen scurt, nivelul mării este influențat de topirea ghețarilor. De exemplu, atunci când ghețarul Thwaites din Antarctica se va topi, întreaga calotă de gheață din Antarctica de Vest s-ar putea prăbuși.
Acest lucru ar putea crește nivelul mediu global al mării cu aproximativ 3,4 m.
Pe termen lung, intră în joc și deplasarea continentelor și întinderea fundului mării. Korenaga crede că oceanele timpurii conțineau mai multă apă decât în prezent. Încă de la geneza planetei, este posibil ca oceanele să se fi scurs încet în mantaua Pământului.
Ultima dată când mările au fost la o înălțime mai mare decât cea actuală a fost în urmă cu aproximativ 120.000 de ani
Atunci, în timpul ultimei perioade interglaciare (130.000 - 115.000 de ani), oamenii moderni încă împărțeau planeta cu oamenii din Neanderthal și Denisova. În această perioadă, o climă mai caldă a provocat topirea gheții din Antarctica, ceea ce a făcut ca nivelul mării să atingă un vârf de aproximativ 6 m peste media actuală.
Pe atunci, clima se încălzea din cauza schimbărilor previzibile ale orbitei Pământului. În vremurile moderne, gheața se topește deoarece oamenii ard combustibili fosili, crescând rapid cantitatea de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră din atmosferă care încălzesc planeta.
Oricum ar fi, topirea gheții înseamnă mări mai înalte. În ambele perioade, totuși, Pământul s-a aflat într-o lungă eră glaciară, în timpul căreia planeta a avut calotele glaciare polare. Între ere glaciare majore, Pământul își poate pierde gheața polară.
Atunci când Pământul este complet (sau chiar aproape) lipsit de gheață, nivelul mărilor poate ajunge la un nivel de 10 ori mai mare decât cel din ultima perioadă interglaciară:
„Dacă ne întoarcem cu aproximativ 50 de milioane de ani în urmă, nu exista gheață în Groenlanda. De asemenea, nu exista gheață în Antarctica", a spus van der Meer.