Legea care interzice staționarea mașinilor cu motorul pornit, adoptată tacit

Legea care interzice staționarea mașinilor cu motorul pornit, adoptată tacit Mașini parcate. Sursa foto: Pixabay

Staționarea mașinilor, în orașe și municipii, cu motorul pornit a fost adoptată tacit de Senat. Așadar, legea care interzice staționarea cu motorul pornit este foarte aproape de implementare.

Staționarea mașinilor cu motorul pornit, interzisă

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prin care este interzisă staţionarea autovehiculelor, în oraşe şi municipii, cu motorul termic pornit, nerespectarea acestei prevederi fiind sancţionată cu două sau trei puncte-amendă.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 20 martie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

Excepții de la interdicția staționării cu motorul pornit

Fac excepţie de la interdicţia staţionării autovehiculele care sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, vehicule de transport marfă care necesită putere de la motor pentru funcţionarea refrigerării şi vehicule care utilizează activ echipamente hidraulice/mecanice, cum ar fi camioane de transport ciment, compactoare, etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Auto, Drum, Ambuteiaj, Parc, TraficStaționarea mașinilor. Sursa foto: Pixabay

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative iniţiate de senatorul neafiliat Ion-Dragoş Popescu, interzicerea staţionării cu motorul pornit este „o măsură antipoluare”. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Demersul, menit să reducă poluarea în zonele aglomerate

Mai exact, în primăvara lui 2023 asociaţia Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 au fost la școlile vizate prin proiect.

Campania a dus în final la redactarea unei legi naționale. Această lege va putea modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să interzică staționarea mașinilor cu motorul pornit. Dacă legea va fi adoptată, cei care o încalcă legea primesc amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei.

În multe ţări europene, legile sunt drastice în cazul șoferilor care staționează cu motorul pornit. De exemplu, în Italia și Franța, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, în Austria și Germania, 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, pot primi amenzi de la 20 până la 750 de euro, potrivit antena3.