Judecătoare din Chișinău, 5 ani de pușcărie pentru trafic de influență

Judecătoare din Chișinău, 5 ani de pușcărie pentru trafic de influențăCurtea de Apel Chișinău: Sursa foto: justice.gov.md

O judecătoare a Judecătoriei Chișinău, pe nume Maria Tertea, arestată în 2021 pentru luare de mită, a fost găsită vinovată de trafic de influență.

Judecătoare prinsă luând mită

Judecătoarea a fost eliberată din funcție în luna martie a anului 2022, dar va rămâne liberă, pentru că pedeapsa de 5 ani de închisoare este cu suspendare. De asemenea, aceeași pedeapsă a primit-o și persoana care i-a dat mită.

Atât în cazul judecătoarei Maria Tertea, cât și în cel al omului de afaceri care i-a dat mită, s-a decis amânarea condiționată a condamnării pentru 4 ani.

În martie 2021, judecătoarea Maria Tretea, de la Curtea de Apel Chișinău, a fost prinsă în flagrant în timp ce accepta o mită de la un om de afaceri.

Maria Tretea

Maria Tretea / sursa foto: anticoruptie.md

A încercat să influențeze alt magistrat

Potrivit procurorilor, judecătoarea a cerut 16 mii de dolari de la proprietarul unei firme pentru a interveni la alți colegi judecători în vederea luării unei decizii favorabile într-un litigiu civil.

Într-un alt dosar, susținând că ar influența procurorii, judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău a cerut șefului aceleiași firme 1.000 de dolari pentru a interveni într-un proces penal și a promova interesele acestui agent economic.

Omul de afaceri, spre deosebire de Maria Tertea, și-a recunoscut parțial vinovăția.

Pedeapsă cu suspendare pentru judecătoare

Procurorul a solicitat instanței de judecată condamnarea judecătoarei Maria Tretea la 6 ani de închisoare cu executare, iar cei doi avocați ai inculpatului au cerut achitarea acesteia.

Judecătoriei Hîncești a decis, prin sentința pronunțată pe 14 martie, că judecătoarea Maria Tertea se face vinovată de infracțiunea de trafic de influență și a condamnat-o, pentru mai multe capete de acuzare, la 4 și, respectiv 2 ani de privare de libertate într-o închisoare semiînchisă.

Dar prin hotărârea definitivă, instanța a aplicat o pedeapsă însumată cu închisoarea pentru o perioadă de 5 ani într-o închisoare semi-închisă pentru femei. Totodată, instanța a decis suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 4 ani, cu condiția ca aceasta „să nu săvârșească un nouă infracțiune în timpul perioadei de probă și să justifice încrederea acordată în ea”, potrivit Notka.