Exportul de arme al SUA, în creștere, al Rusiei s-a prăbușit

Exportul de arme al SUA, în creștere, al Rusiei s-a prăbușit Sursa foto: Arhiva EVZ

SUA exportă tot mai multe arme. Războiul din Ucraina a crescut brusc interesul pentru armele americane, iar exportul acestora a atins anul trecut un record de 238 de miliarde de dolari, relatează bbc.ru. Potrivit raportului Departamentului de Stat, volumul acordurilor de arme și servicii încheiate de SUA cu alte țări a crescut cu 56% în 2023.

Unul dintre principalii cumpărători este Polonia, care după începutul războiului și-a propus ca obiectiv construirea celei mai puternice armate terestre din Europa. Aceasta a cumpărat elicoptere Apache în valoare de 12 miliarde de dolari, sisteme de rachete HIMARS în valoare de 10 miliarde de dolari, tancuri M1A1 Abrams în valoare de 3,75 miliarde de dolari, precum și sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă în valoare de 4 miliarde de dolari.

SUA exportă tot mai multe arme, Rusia regresează la acest capitol

Germania a cumpărat elicoptere Chinook din SUA pentru 8,5 miliarde de dolari. Cehia a comandat cele mai noi avioane de vânătoare F-35 și muniție de 5,6 miliarde, Bulgaria - vehicule blindate Stryker de 1,5 miliarde, iar Norvegia - elicoptere polivalente în valoare de 1 miliard de dolari.

Armele americane se vând bine și în afara Europei. În 2023, Coreea de Sud a cumpărat F-35 pentru 5 miliarde de dolari, Australia a comandat aeronave de transport militar C130J-30 Super Hercules în valoare de 6,3 miliarde de dolari, iar Japonia a plătit 1 miliard de dolari pentru avionul E-2D Hawkeye.

Șefa biroului de transfer de arme a Departamentului de Stat, Mira Resnick, a declarat pentru Politico că vânzările de arme americane sunt în creștere și pentru că unele țări renunță la armele rusești.

În ultimii 30 de ani, Rusia a fost pe locul doi printre exportatorii de arme din lume, iar în ultimii ani diferența dintre ea și Statele Unite ale Americii a crescut, iar între aceasta și al treilea cel mai mare stat exportator, Franța, s-a redus. Potrivit Centrului analitic suedez SIPRI, în 2022, Statele Unite au reprezentat 40% din comerțul mondial cu arme, iar Rusia – 16%.

Cum arată statistica

„Invadarea Ucrainei a limitat și mai mult exportul de arme rusești, deoarece ea dă prioritate aprovizionării forțelor sale armate, iar cererea este în scădere din cauza sancțiunilor impuse”, a comentat analistul SIPRI Simon Wezeman.

Cuvintele sale sunt confirmate de cele mai recente date ale Centrului, citate de The Moskow Times - exportul de arme din Rusiei a scăzut cu 53% în 2019-2023, comparativ cu ultimii cinci ani. Astfel, Franța a reușit să o depășească și este acum a doua la exportul de arme, cu o creștere de 47% față de ultimii 5 ani.

Potrivit datelor SPIRI, Rusia a furnizat în 2019 arme către 31 de țări, în 2022 - către 14, iar în 2023 - doar către 12. Cei mai mari cumpărători de arme rusești sunt India (34% din volumul total al exporturilor din Rusia), China (21%) și Egipt (7,5%). Țările din Orientul Mijlociu și Africa reprezintă 13% și, respectiv, 10%. Pentru comparație - în 2019-2023, SUA au furnizat arme în 107 țări, țările din Orientul Mijlociu reprezentând 38% din livrările americane, Asia și Oceania - 31%, Europa - 28%.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / segabg.com

 

Ne puteți urmări și pe Google News