Creditul Agricol de Urgență a fost accesat de mai mulți producători de cereale din Republica Moldova. Care e data limită
- Nicolae Comănescu
- 12 martie 2024, 14:23
În Republica Moldova, 13 producători de cereale au formulat cereri pentru Creditul Agricol de Urgență. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), zece cereri au fost deja aprobate. Acțiune ce a demarat la începutul acestei luni.
Respectivul program, care are ca scop acordarea de credite în valoare de până la suma de 500.000 de lei fiecărui solicitant, a înregistrat până acum o cerere totală de aproximativ cinci milioane de lei.
Creditul Agricol de Urgență, în Republica Moldova
Totodată, MAIA precizează că creditul Agricol de Urgență este singurul produs de acest gen care beneficiază de o garanție din partea statului în valoare de 90% și este accesibil clienților băncilor comerciale din categoria substandard.
„Băncile comerciale participante la program sunt responsabile pentru analiza detaliată a fiecărei cereri, conform politicii și procedurilor interne, cu admiterea criteriilor specifice categoriei substandard: situația financiară înrăutățită; întârziere la recuperarea plăților de la 91 până la 180 de zile; fluxurile mijloacelor bănești care constituie o garanție personală (fidejusiune) estimate a fi insuficiente pentru executarea regulată a obligațiunilor/executarea garanției; sau alți factori similari care constituie motive pentru clasificarea creditului ca substandard”, precizează sursa citată.
Creditul agricol va fi disponibil și operațional până la data de 31 mai 2024, conform radiomoldova.md.
Pe de altă parte, agricultorii din țara vecină mai pot depune cereri până vineri, 15 martie, pentru a beneficia de ajutorul financiar destinat compensării parțiale a daunelor provocate de calamitățile naturale din 2023.
Agricultorii afectați sunt despăgubiți, în special, pentru: daunele cauzate de seceta din 2023 la cultura de porumb; distrugerile provocate de furtunile și ploile cu grindină din 25 iulie 2023 asupra mijloacelor fixe (plantații pomicole, sere) din raionul Edineț. Pentru ei, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție.
Dosarul trebuie să includă:
-cererea de acordare a ajutorului financiar pentru porumb, sau cererea de acordare a ajutorului financiar pentru mijloace fixe distruse; -declarația pe propria răspundere privind completitudinea cererii și veridicitatea informației dosarului și veridicitatea informației din documentele prezentate; -copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești sau extrasul din Registrul de stat al persoanei juridice; -copia actului de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole/mijloacelor fixe de calamitățile naturale ale anului 2023; -copia Raportului statistic nr. 4-AGR ”Totalurile semănatului pentru recoltă”, înregistrat la organul teritorial pentru statistică (doar solicitanții care gestionează mai mult de 10 ha de teren agricol și care sunt afectați de secetă la cultura de porumb); -copia actului de înființare și a pașaportului proiectului plantației multianuale, după caz; -certificatul de confirmare eliberat de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale de nivelul întâi.