Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, și-a anunțat retragerea. Decizia care schimbă istoria

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, și-a anunțat retragerea. Decizia care schimbă istoria Erdogan. Sursa Foto- Dreamstime

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că alegerile locale din 31 martie vor fi ultimele în care se implică. Erdogan a condus Turcia timp de peste două decenii.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a menționat că se retrage din viața politică, după alegerile locale din 31 martie. Conform legii electorale, Erdogan mai are dreptul să candideze o singură dată. Alegerile prezidențiale au avut loc în Turcia în mai 2023, alături de alegerile parlamentare, pentru a alege președintele pentru un mandat de cinci ani. Au fost marcate pentru prima dată de un al doilea tur de scrutin, în anul 2023.

Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat retragerea: „Este punctul final pentru mine”

Alegeri, migratia aleșilor locali

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Acesta e punctul final pentru mine, conform mandatului acordat de lege sunt ultimele mele alegeri. Rezultatul va fi transferul unei moşteniri către fraţii mei care vor veni după mine", a spus preşedintele turc,  citat de agenția turcă Anadolu.

Erdogan a condus Turcia timp de peste două decenii şi a câştigat mai mult de zece alegeri după primele, în care a ieşit învingător în 2002. El a fost reales şef al statului în mai 2023, pentru un mandat de cinci ani, în urma unui scrutin controversat, menţionează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

născut în februarie 1954, Recep Tayyip Erdogan a crescut ca fiu al unui paznic de coastă, pe coasta turcă a Mării Negre.

Când avea 13 ani, tatăl său a decis să se mute la Istanbul, în speranța de a le oferi celor cinci copii ai săi o educație mai bună.

Erdogan, de la vânzător de limonadă la președintele Turciei

Șumudică s-a întâlnit cu Erdogan: „Sper că va fi în fruntea Turciei până când va muri!”

Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tânărul Erdogan a vândut limonadă și chifle cu susan pentru a câștiga bani în plus. A urmat cursurile unei școli islamice, înainte de a obține o diplomă în management la Universitatea Marmara din Istanbul - și de a juca fotbal profesionist.

În anii '70 și '80 a fost activ în cercurile islamiste, alăturându-se Partidului pro-islamic al bunăstării al lui Necmettin Erbakan. Pe măsură ce partidul a crescut în popularitate în anii '90, Recep Erdogan a candidat la funcția de primar al Istanbulului (în 1994) și a condus orașul în următorii patru ani, notează sursa amintită.