România aduce mai multă stabilitate în Schengen. Predoiu susține integrarea totală în 2024
- Ionel Sclavone
- 4 martie 2024, 15:43
Cătălin Predoiu susține că aderarea parțială la Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, care intră în vigoare în luna martie, trebuie urmată de integrarea totală, și cu frontierele terestre, în decursul acestui an. În opinia sa, România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen,
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, susține că România ar trebui acceptată cu toate frontierele în Schengen, în acest an. Ministrul consideră că România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei de liberă circulație. În opinia sa, nu este corect ca România să beneficieze de o integrare parțială.
Cătălin Predoiu, despre Schengen
Ministrul Afacerilor Interne a declarat, înaintea Consiliului JAI, că nu este corect să avem doar o integrare parţială pe Schengen. Cătălin Predoiu a precizat că integrarea cu frontierele aeriene și maritime a fost un pas important. El spune, însă, că acest progres trebuie să fie continuat cu pasul următor. Iar integrarea totală, în Schengen, pentru România, trebuie să se facă tot în decursul acestui an.
În ciuda importanței, pentru România, subiectul nu figurează pe adresa JAI. Ministrul Internelor Predoiu a afirmat că discuțiile de pe agenda vizează migrația. El a afirmat că migrația ilegală a fost redusă cu 92%
„Migraţia este o altă problemă serioasă care ameninţă stabilitatea Uniunii Europene şi a statelor membre. În România, am luat măsuri foarte serioase pentru combaterea migraţiei ilegale. Am înregistrat în ultimul an progrese importante. De fapt, am redus migraţia ilegală cu aproximativ 92%”, a spus Cătălin Predoiu.
Program pilot pentru reducerea migrației
Potrivit spuselor ministrului Cătălin Predoiou, există un proiect pilot, pus în aplicare la anumite frontiere. Iar implementarea sa a făcut ca migrația ilegală în aceste puncte de trecere a frontierei s-a redus aproape de zero.
„Avem frontiere, de exemplu, cu Serbia, unde am pus în aplicare un proiect pilot, având ca rezultat reducerea migraţiei ilegale spre zero. Anul trecut, au fost înregistrate aproximativ 40 de cazuri de trecere ilegală a frontierei. Vom continua acest proiect pilot”, a declarat Predoiu.
În acest context, oficialul român a precizat că a semnat o scrisoare, alături de comisarul Johansson, în vederea întăririi acestui program pilot. Predoiu a declarat că România este dispusă să-și pună expertiza la dispoziția tuturor statelor UE.
„Suntem pregătiţi să punem expertiza noastră la dispoziţia tuturor statelor membre ale UE care doresc să coopereze cu noi. În ceea ce priveşte Acordul de la Dublin, avem o rată de succes de aproximativ 80%. România este în top trei ţări din UE care aplică corect Acordul de la Dublin. Şi cred că dacă toate statele membre vor face la fel, întărind protecţia frontierelor, aplicând acordurile de la Dublin, aplicând pachetul pentru migraţie, vom aborda serios această problemă”, a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu susține integrarea în Schengen
Totodată, ministrul a ţinut să precizeze că, atunci când vorbim despre Schengen, „România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei. Cătălin Predoiu crede că țara noastră poate întări spațiul Schengen, drept care este necesaă integrarea totală.
„Este adevărat că am făcut un pas important în decembrie anul trecut, intrând în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, dar cred că acest progres ar trebui urmat de un alt pas chiar în acest an”, a spus Cătălin Predoiu.
Ministrul a subliniat că autoritățile române lucrează cu cele din Austria și din celelalte state membre pentru protejarea frontierelor. Cătălin Predoiu spune că România reprezintă un exemplu bun în ce privește măsurile de protecție a frontierelor.
„Vom lucra în acest sens cu colegii şi prietenii noştri din Austria, din alte state membre. Suntem pregătiţi să cooperăm în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, migraţia ilegală, şi de asemenea, cooperarea poliţienească. Ne descurcăm foarte bine în această privinţă şi cred că acesta ar trebui să fie baza pentru deciziile care urmează. De aceea, am spus că, în ceea ce priveşte migraţia, în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, România este un exemplu foarte bun şi suntem pregătiţi să contribuim cu expertiza noastră la întărirea întregii Uniuni Europene şi a zonei Schengen, de asemenea”, a mai spus Predoiu.