Război în Israel, ziua 149. Armata americană intervine pentru prima oară cu ajutoare în Gaza

Război în Israel, ziua 149. Armata americană intervine pentru prima oară cu ajutoare în Gaza Sursa foto: Arhiva EVZ

Sâmbătă, armata americană a efectuat o operațiune de parașutare a ajutoarelor în Gaza, marcând prima intervenție de acest fel în zonă. Aceasta vine în urma decesului unor palestinieni care așteptau în rând pentru alimente, evidențiind gravitatea catastrofei umanitare din enclavă.

Război în Israel, ziua 149. Iordania și Franța sunt printre țările care au trimis deja ajutoare prin parașutare în Gaza. Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a raportat că aproximativ un sfert din populație, adică 576.000 de persoane, se confruntă cu riscul de foamete în această enclavă.

Război în Israel, ziua 149. Ajutoare din SUA pentru palestinieni

Transporturile C-130 ale armatei americane au fost utilizate pentru lansarea ajutoarelor.

Aceste avioane au parașutat peste 38.000 de porții de mâncare de-a lungul coastei mediteraneene a Fâșiei Gaza, conform unui comunicat emis de armata americană. Forțele iordaniene au fost, de asemenea, implicate în operațiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Efectuăm planificări pentru potenţiale misiuni ulterioare de livrare a ajutoarelor pe cale aeriană”, se arată în comunicat.

Pe rețelele de socializare, fostul ambasador al SUA în Algeria și Siria a menționat că, cu excepția unui atac aerian israelian din 1967 asupra USS Liberty, în care au fost omorâți 34 de membri ai echipajului american, faptul că SUA au fost obligate să lanseze ajutoare umanitare pentru Gaza sâmbătă este cea mai umilitoare experiență a SUA provocată de Israel pe care a văzut-o vreodată.

Război în Israel, ziua 149

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Hamas a lansat mai multe atacuri asupra forțelor israeliene

Hamas afirmă că au efectuat mai multe atacuri reușite asupra tancurilor israeliene și a unei drone în districtul Zeitoun din centrul orașului Gaza.

Grupzarea a declarat că luptătorii palestinieni au lovit două tancuri Merkava cu grenade propulsate de rachetă Yassin-105 și au distrus alte două tancuri folosind explozibili.

În același timp, Hezbollah a revendicat mai multe atacuri asupra unor ținte israeliene, continuând să se implice în schimbul de focuri transfrontaliere.

Război în Israel, ziua 149

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Prin intermediul unei declarații, grupul terorist a anunțat că a vizat situl militar Al-Raheb, situat în apropierea orașului sud-libanez Aita Al-Shaab.

Anterior, a anunțat atacuri asupra unui grup de soldați israelieni în proximitatea sitului Jal al-Alam, în opoziție față de orașul libanez Naqoura.