A murit Paolo Taviani, un legendar regizor italian

A murit Paolo Taviani, un legendar regizor italianSursa foto: Denis Makarenko | Dreamstime.com

De-a lungul decadelor, frații Taviani au fost forța creativă din spatele unora dintre cele mai influente filme din cinematografia italiană, inclusiv celebrul „Padre Padrone”, laureat cu Palme d'Or la Cannes în 1977.

Vittorio a murit în 2018, la vârsta de 88 de ani, iar fratele său Paolo Taviani l-a urmat joi, la vârsta de 92 de ani.

Ceremonia funerară pentru celebrul regizor care a murit la Roma după o „scurtă boală”, este programată pentru luni.

Paolo Taviani, un mare maestru al cinematografiei italiene

Odată cu Paolo Taviani, pierdem un mare maestru al cinematografiei italiene. Împreună cu fratele său Vittorio (care a murit în 2018, la vârsta de 88 de ani), a realizat filme de neuitat, profunde şi angajate, care au devenit parte din imaginarul colectiv şi din istoria cinematografiei”, a transmis primarul Romei, Roberto Gualtieri, pe X.

Frații Vittorio și Paolo Taviani, care au creat un parteneriat rar în istoria cinematografiei, au contribuit împreună la scrierea a cincisprezece filme de lung metraj, caracterizate printr-un stil profund literar, combinând elemente de istorie, psihanaliză și poezie.

Celebrul film „Padre padrone” este o ecranizare a romanului autobiografic al lui Gavino Ledda despre un tânăr păstor care scapă de sub dominația despotică a tatălui său, care, din motive financiare, l-a forțat să abandoneze școala, lăsându-l analfabet până la vârsta de 20 de ani.

Vittorio și Paolo Taviani

Frații Taviani. Sursa foto: Denis Makarenko | Dreamstime.com

Ultimul film al regizorului, dedicat fratelui său

După moarte fiului său cel mai mare, Paolo Taviani a găsit forța de a realiza un ultim film pe cont propriu, intitulat „Leonora Addio”, care a fost prezentat la Berlinale în 2022. În timpul pregătirilor pentru „Leonora Addio”, Vittorio, căruia i-a fost dedicat filmul, nu mai era prezent fizic alături de el, dar Paolo a afirmat că „era cu mine”.

„Vittorio şi cu mine am decis să facem filme când eu aveam 16 ani, iar el 18, când am văzut „Païsa” al lui Rosselini”, a declarat el pentru AFP.

„Ne-am dat seama că filmele ne pot schimba viaţa şi ne pot dezvălui cine suntem cu adevărat. Câţiva ani mai târziu, am câştigat Palme d'Or pentru Padre Padrone, prezentat de Rosselini, şi a fost ca şi cum s-ar fi închis un cerc”, a adăugat regizorul italian.

Frații Vittorio și Paolo Taviani au câștigat prin filmele lor numeroase premii

Cei doi frați, originari din Toscana, au fost fascinați de lumea cinematografiei încă de la o vârstă fragedă și s-au stabilit la Roma în anii 1950.

Paolo Taviani

Sursa foto: Rinofelino | Dreamstime.com

Unul dintre primele lor filme, intitulat „Les Subversifs” (1967), a anticipat evenimentele din 1968 prin prisma unei investigații asupra Partidului Comunist Italian în timpul înmormântării unuia dintre fondatorii săi, Palmiro Togliatti.

Inspirându-se din operele lui Brecht, Pasolini și Godard, frații Taviani au continuat să creeze „Sous le signe du scorpion” (1969), primul lor film color, în care Gian Maria Volontè a avut rolul principal, marcând și primul lor mare succes.

După triumful cu „Padre Padrone” la Cannes, au revenit pe Croisette în 1982 cu „La nuit de San Lorenzo”, un film ce emană o atmosferă de basm, câștigând Marele Premiu al Juriului, potrivit News.ro.