Țigările electronice, interzise pentru minori. Legea, pe cale să fie promulgată
- Iulia Moraru
- 27 februarie 2024, 14:08
Proiectul de modificare și completare a unor acte normative din domeniul produselor din tutun, care interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice sau a altor produse ce conțin nicotină, a fost adoptat decizional de către Camera Deputaților. Legea urmează să fie supusă promulgării.
Țigările electronice, cele fără nicotină și toate produsele ce conțin această substanță vor fi interzise de la comercializare către minori.
Țigările electronice nu mai pot fi vândute minorilor
Reprezentanții British American Tobacco (BAT), liderul segmentului local de tutun, au exprimat satisfacția lor față de adoptarea legii și au subliniat că prin votul de astăzi din Parlament, România devine una dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor produselor cu nicotină, inclusiv a țigărilor electronice fără nicotină.
„Prin decizia de astăzi a Parlamentului, România este una dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor produselor cu nicotină, dar și a țigaretelor electronice fără nicotină.
Este meritul tuturor membrilor Parlamentului, care au înțeles ceea ce am susținut și noi întotdeauna: produsele cu nicotină sunt destinate exclusiv adulților și nicio persoană sub 18 ani nu ar trebui să aibă acces la acestea.
În plus, eliminarea posibilității comercializării acestor produse prin automate sau prin easybox-uri, unde nu poate fi verificată în niciun fel vârsta cumpărătorului, reprezintă un semn de normalitate și responsabilitate”, a transmis Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.
Programe de informare desfășurate în ultimii ani de BAT
Conform declarației BAT, continuarea desfășurării programelor de informare cu privire la prevederile legale privind nicotina și țigările electronice este planificată și se dorește ca toți partenerii comerciali să conștientizeze necesitatea de a se asigura împreună că aceste produse nu ajung la minori.
Pentru ca modificările legislative adoptate astăzi să aibă un impact real, spune Ileana Dumitru, este crucială implicarea autorităților competente în aplicarea sancțiunilor impuse.
În ultimii ani, în România, BAT a implementat în mod constant programe de informare destinate comercianților și consumatorilor. S-a accentuat importanța respectării prevederilor legale și a necesității de a preveni accesul minorilor la produsele cu tutun și nicotină.
Prevederile proiectului privind țigările electronice
Campaniile BAT implică difuzarea mesajelor de conștientizare cu privire la intoleranța față de vânzarea produselor cu tutun și nicotină către minori, în aproximativ 32.000 de magazine partenere din România.
BAT este liderul de piață în domeniul tutunului din România, cu o cotă de piață de peste 50%, fiind, de asemenea, unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al României. În 2022, BAT a contribuit cu un total de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize și taxe către bugetul de stat.
Printre altele, legea impune instituțiilor de învățământ obligația de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicabile elevilor care încalcă regulile privind vânzarea, deținerea și utilizarea tuturor tipurilor de produse care conțin tutun, țigări electronice și dispozitive electronice destinate încălzirii tutunului în incinta instituțiilor școlare.