Piața imobiliară, în alertă. Zona Ilfov crește, Capitala scade

Piața imobiliară, în alertă. Zona Ilfov crește, Capitala scadeImobiliare Sursa foto: Dreamstime.com

În 2023, numărul tranzacțiilor rezidențiale în județul Ilfov a înregistrat o creștere, deși modestă, față de anul precedent. În contrast, în București, aceste tranzacții au înregistrat o scădere semnificativă în aceeași perioadă, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță imobiliară iO Partners.

Piața imobiliară. În anul 2023, numărul tranzacțiilor rezidențiale din București a înregistrat o scădere semnificativă, coborând de la aproximativ 35.000 la 29.000 de unități, adică cu 17%.

În contrast, în județul Ilfov, aceste tranzacții au înregistrat o ușoară creștere, de la 6.400 la aproximativ 6.800 de unități, adică o creștere de 6%.

Piața imobiliară din Ilfov, la mare căutare

Mulți cumpărători preferă Bucureștiul pentru gama diversă de servicii disponibile și pentru proximitatea față de locul de muncă, în ciuda prețurile mai mari.

Cu toate acestea, tot mai mulți optează pentru locuințe situate în diverse localități din județul Ilfov.

Conform analizei pe piața imobiliară, motivul principal este dat de diferența de prețuri a locuințelor, care se situează în medie cu aproximativ 20-25% sub cele din București.

Această comparație este făcută între cartierele din București situate la limita cu județul Ilfov, cum ar fi Aviației în comparație cu Pipera-Nord sau Berceni în comparație cu Popești-Leordeni.

Piața imobiliară

Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Infrastructura de transport se dezvoltă în județul Ilfov

În plus, îmbunătățirile aduse infrastructurii de transport conferă un avantaj clar județului Ilfov în comparație cu Bucureștiul, având un impact semnificativ și asupra pieței imobiliare.

Proiecte precum construcția pasajelor peste centura actuală (cum ar fi cele din Domnești, Olteniței, Berceni), dezvoltarea noii autostrăzi de centură A0 sau extinderea rețelei de metrou către comuna Berceni și orașul Otopeni reduc semnificativ timpul de călătorie între cele două zone, influențând și cererea și oferta din piața imobiliară.

Populația Bucureștiului a scăzut cu aproape 9% între recensămintele din 2011 și 2021, de la 1,88 milioane locuitori la 1,72 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de 166.500 locuitori, în timp ce populația județului Ilfov a crescut în același interval cu 37%, de la 389.000 la 543.000 de locuitori, adică cu154,000 de locuitori, aproape compensând scăderea din București.

Dacă raportăm numărul de locuințe tranzacționate la mia de locuitori, în București acest indicator a scăzut de la 33,5 tranzacții la mia de locuitori, în 2022, la 28,3, în 2023. În schimb, în Ilfov același indicator a crescut de la 13,2 la mie, în 2022, la 13,8 la mie, în 2023”, arată Andreea Hamza, Senior Director Living iO Partners.

Piața imobiliară

Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară din București prezintă doar blocuri vechi

În contrast, Bucureștiul se confruntă cu un mare număr de clădiri vechi, a căror renovare, consolidare sau înlocuire este dificilă din cauza costurilor ridicate și a procesului laborios de obținere a autorizațiilor necesare.

Numărul locuințelor nou construite în București a scăzut considerabil în ultimii ani. A trecut de la peste 12.000 în 2021, la aproximativ 10.000 în 2022 și 8.000 în 2023.