Aer irespirabil în București. Garda de Mediu vrea amenda maximă pentru Primăria Capitalei

Aer irespirabil în București. Garda de Mediu vrea amenda maximă pentru Primăria CapitaleiSursa foto Dreamstime.com

Garda de Mediu vrea să amendeze Primăria Capitalei cu 100.000 de lei, deoarece municipalitatea nu ar fi luat măsuri pentru combaterea poluării, spun comisarii de mediu.

Primăria Capitalei, instituția responsabilă de măsurile pentru combaterea poluării, nu ar fi luat măsuri de ani de zile, în ciuda somațiilor primite de la Garda de Mediu. Astfel, aerul din București a devenit irespirabil, conform măsurătorilor de duminică, 25 februarie. Comisarii de mediu susțin că amenzile nu reprezintă soluția pentru o „capitală verde”, însă, este singurul istrument legal pe care îl pot folosi pentru a responsabiliza administrația locală.

Amendă uriașă pentru Primăria Capitalei, din cauza poluării. Garda de Mediu vrea să o aplice cât mai repede

Primăria Capitalei

Primăria Capitalei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Andrei Corlan, comisar șef la Garda Națională de Mediu, a explicat, la Digi 24, că poluarea din București este generată, în mare parte, din cauza numărului mare de autoturisme, arderilor de deșeuri necontrolate. Cu toate acestea, Primăria Capitalei nu ar fi pus în aplicare planul de combatere a poluării, emis de Agenția pentru Protecția Mediului, iar din acest motiv va fi amendată cu suma de 100.000 de lei, chiar de săptămâna viitoare.

„Garda de Mediu a stabilit șapte măsuri. Primăria Municipiului București(PMB)  trebuia să realizeze un plan de măsuri urgente, cu efect în reducerea emisiilor de pulberi de suspensie generate de traficul rutier, cu precădere de traficul greu, inclusiv prin restricționarea traficului dacă sunt creșteri sau depășiri ale valorilor limită. Eu sunt sigur că PMB va primi săptămâna viitoare, probabil mâine, sancțiune pentru nerealizarea măsurilor”, a precizat Andrei Corlan, pentru sursa citată.

Duminică, 25 februarie, platforma de monitorizare a calității aerului, aerlive.ro prezintă astăzi, la ora prânzului, un nivel maxim de poluare în Capitală, majoritatea zonelor având un indice între 90 și 100 (poluare foarte ridicată-maximă).

Efectele poluării asupra sănătății

Plamâni

Sursa foto: twitter

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 4,2 milioane de morți premature sunt provocate, la nivel mondial, de poluarea aerului – în principal prin boli de inimă, atac de cord, boala pulmonară obstructivă cronică, cancer de plămâni și infecții respiratorii acute la copii. Astfel, poluarea aerului este responsabilă pentru 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni, 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale și 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, nu a oferit un punct de vedere cu privire la cele semnalate de Garda de Mediu, până la publicarea acestei informații.