Vremea se schimbă radical. Perioada următoare, dominată de inundații și fenomene extreme

Vremea se schimbă radical. Perioada următoare, dominată de inundații și fenomene extremeNori. Sursa foto: Arhiva EVZ

Temperaturile ridicate din ultima perioadă vor avea consecințe pe termen lung asupra Mediului. Regiunile nordice vor fi afectate, spun meteorologii.

Vremea se va schimba radical în următorii ani. Încălzirea globală va conduce la fenomene meteo extreme, deoarece unele procese naturale „sunt grăbite” din cauza acțiunilor umane. Astfel, în viitorul apropiat ne putem aștepta la inundații și dezastre naturale, explică reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie(ANM).

Vremea se schimbă radical. Perioada următoare, „dominată” de inundații și fenomene extreme

Inundații

. Sursa foto: arhiva EVZ

Încălzirea globală înseamnă topirea accelerată a ghețarilor, iar acest lucru înseamnă inundații devastatoare, a precizat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, pentru DC News. 

„Consecința cea mai dramatică, topirea rapidă a calotei polare. Asta însemnând pătrundere în cantități uriașe de apă, cu salinitate mult mai redusă față de cea a oceanului, cu temperaturi diferite, care ar putea influența curentul golfului, acela aduce în Oceanul Atlantic transportul de aer, de apă caldă înspre regiunile nordice și invers. Consecința este aceea că regiunile nordice, cel puțin cele ale continentului European și Nord-American, ar rămâne doar sub influența aerului foarte rece de la pol", a subliniat  Florinela Georgescu, pentru sursa citată.

Oficiala ANM susține că „lupta cu încălzirea globală” este dificilă și pentru a face față schimbărilor climatice trebuie să ne adaptăm la tot ce se „modifică”.

 „O componentă deosebit de importantă este adaptarea, la ceea ce ne așteaptă în următoarele decenii, pentru că lupta cu încălzirea globală este una grea. În contextul actual pare că dă un pas înapoi, în opinia mea. Categoric, se fac eforturi în acest sens, însă în aceeași măsură trebuie să acceptăm că lucrurile se petrec”, a declarat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, pentru sursa amintită.

Efectele încălzirii globale: Cod roșu de viscol în aprilie

viscol

Viscol. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dacă luna februarie a fost una cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului, directorul executiv al ANM spune că nu ar trebui să spunem că „a trecut iarna”.  În luna aprilie, ne putem aștepta la noi „episoade de iarnă”, la viscol. Aceste schimbări bruște ale climei sunt, de fapt, efectele încălzirii globale.

Iarna 2022 - 2023 a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani, a explicat Florinela Georgescu, director executiv al ANM, pentru sursa citată.