Tensiuni pe fondul producției uraniului în Iran. Este exclusă eventuala vizită a șefului AIEA

Tensiuni pe fondul producției uraniului în Iran. Este exclusă eventuala vizită a șefului AIEA Iran. Sursa foto: europarl.europa.eu

Responsabilul pe probleme nucleare din partea Iranului, Mohammad Eslami, respinge ideea că şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ar urma să viziteze Iranul luna viitoare. Totuși, acesta a lansat o invitație către oficial.

Eventuala vizită în Iran a șefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu este luată în calcul. Responsabilul pe probleme nucleare din partea Iranului a negat ideea că Rafael Grossi ar urma să ajungă în teritoriu.

Șeful AIEA nu va merge în Iran

Iranul continuă să îmbogăţească uraniu mult peste concentraţia necesare. Producția pentru utilizările comerciale a ajuns la pragul de 60%, apropiat de cel specific armelor atomice. Afirmația a fost făcută recent de directorul AIEA Rafael Grossi.

Mohammad Eslami

Mohammad Eslami. Sursa foto: Instagram

De altfel, acesta a transmis că ritmul actual al producţiei de uraniu îmbogăţit în Iran este de şapte kilograme pe lună. Astfel, cifrele ar arăta că pragul ar fi scăzut decât la sfârşitul anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teheranul a interzis accesul inspectorilor AIEA

Tensiunile s-au adâncit în acest sens, după ce Teheranul a interzis accesul celei de-a treia echipe de inspectori ai AIEA. Aceștia ar fi urmat să monitorizeze procesul. Pe fondul acestei situații, au existat speculații legate de o eventuală vizită a șefului AIEA în teritoriu. Responsabilul pe probleme nucleare din partea Iranului, Mohammad Eslami, a respins această variantă.

Totuși, acesta a lansat o invitație la adresa oficialului, pentru o conferință care va avea loc în luna mai.

Arme nucleare, Iran, uraniu

Arme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Îmbogățirea uraniului în Iran, aproape de pragul pentru arme atomice

Cu toate că Mohammad Eslami a exclus vizita șefului AIEA, acesta nu a oferit și clarificări suplimentare.

„Interacţiunile Iranului cu AIEA continuă ca de obicei şi au loc discuţii pentru a rezolva ambiguităţile şi pentru a dezvolta cooperarea", a spus el.

Totodată, Eslami a subliniat că Grossi a fost invitat să participe conferinţa internaţională privind energia nucleară a Iranului. Aceasta ar urma să aibă loc  în luna mai. Grossi a punctat că Iranul a ajuns la o producție de aproximativ 7 kg de uraniu pe lună, la o puritate de 60%.  la 60% aduce uraniul aproape de pragul materiei folosite pentru arme.