Ungaria, singurul stat din UE care nu a votat pentru încetarea temporară a focului în Gaza

Ungaria, singurul stat din UE care nu a votat pentru încetarea temporară a focului în GazaUngaria. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ungaria lui Viktor Orban a fost singurul stat din Uniunea Europeană care nu a votat acordul pentru încetarea temporară a focului în Fâșia Gaza. De asemenea, Budapestea a blocat sancțiunile împotriva coloniștilor israelieni din Cisiordania

Ungaria a blocat sancțiunile împotriva coloniștilor israelieni în ziua în care Bruxelles-ul a ajuns la un acord pentru misiunea navală din Marea Roșie. 

Douăzeci și șase din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au cerut o pauză umanitară imediată în Gaza, într-un moment în care armata israeliană afirmă că pregătește o ofensivă în sudul teritoriului palestinian, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell.

UE solicită încetarea luptelor în Gaza, Ungaria se opune

În ziua în care a început misiunea Aspides a UE referitoare la protejarea traficului din Marea Roșie, rebelii houthi din Yemen au lansat un atac cu rachete, care a forțat echipajul să abandoneze o navă. Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat că 26 de state membre, cu excepția regimului din Ungaria, au emis în comun o declarație prin care cer o pauză imediată a luptelor din Gaza.

„Solicităm guvernului israelian să nu întreprindă o acțiune militară la Rafah care să înrăutățească o situație umană deja catastrofală și să împiedice acordarea urgentă de servicii de bază și de asistență umanitară”, se arată în declarația respectivă.

Țările europene și-au exprimat un sprijin ferm la adresa Israelului în urma atentatelor teroriste din 7 octombrie, dar deteriorarea condițiilor pentru populaţia din Fâșia Gaza a condus la critici la adresa campaniei militare a Israelului, care s-a soldat cu moartea a peste 29.000 de oameni și care îi aduce pe supraviețuitori în situaţie de foamete.

Josep Borell cere o încetarea temporară a focului în Gaza. Ungaria se opune

Josep Borell cere o încetarea temporară a focului în Gaza. Ungaria se opune Sursa foto. Comisia Europeana

Viktor Orban a blocat și posibilitatea de a merge mai departe cu sancțiuni

Declarația europeană solicită „o pauză umanitară imediată”, care să conducă la o încetare a focului de durată, la eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la acordarea de asistență umanitară.

La ieșirea de la reuniunea miniștrilor de externe din UE, João Gomes Cravinho a deplâns faptul că nu a fost posibil să se găsească un consens în rândul celor 27 și a subliniat „importanța unei încetări a focului pentru a permite populației palestiniene din Fâșia Gaza accesul la ajutorul umanitar.

Ungaria lui Viktor Orban a blocat și posibilitatea de a merge mai departe cu sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni din Cisiordania. La aceeași reuniune s-a dat undă verde pentru demararea misiunii navale de protejare a navelor comerciale din Marea Roșie și din Golful Aden.

Viktor Orban

Viktor Orban nu este de acord cu sancțiunine împotriva Israelului; Sursa Foto- Dreamstime

Ungaria singurul stat care se opune

Misiunea Aspides presupune trimiterea navelor de război în Marea Roșie și în apele din jur. Navele au capacitatea de a doborî rachete și drone lansate de rebelii susținuți de Iran. Aceştia au revendicat atacul efectuat duminică cu două rachete asupra unei nave de marfă britanice, Rubymar.

Câteva ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al rebelilor houthi a declarat că au vizat două cargouri americane, Navis Fortuna (sub pavilion din Insulele Marshall) și Sea Champion (sub pavilion din Grecia), informează portalul dn.pt.

Ne puteți urmări și pe Google News