Ministrul Muncii din Republica Moldova, Alexei Buzu, a anunțat că , de la 1 aprilie, pensiile vor fi indexte cu 4, 2 %. În acet context, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) propun o nouă formulă de calcul, care ar permite indexarea pensiilor cu peste 15%.
Indexarea pensiilor ar trebui să țină cont de rata inflației spun reprezentanții BCS. În acest scop, deputații BCS au înregistrat o inițiativă legislativă pentru modificarea legii privind sistemul public de pensii, care ar permite indexarea acestora cu peste 15 procente. De cealaltă parte, unii membri ai Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie susțin că proiectul este unul populist.
„Dacă se aplică formula de calcul a indicatorului de indexare a pensiei, conform formulei propuse de noi, atunci, la 1 aprilie 2024 pensia urmează să fie indexată cu 15,76%. Prin această indexare să întoarcem cetățenilor acele cheltuielii pe care le-au avut supra indexării acordate de Guvern în acești ultimi doi ani”, a a declarat deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia.
Indexarea pensiilor cu 15%, o propunere populistă: Nu există acoperire financiară
De cealaltă parte, vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Marina Morozova, a precizat pentru Radio Moldova că propunerile opoziției legislative au un caracter populist, deoarece nu există acoperire financiară pentru indexarea de 15 %.
„Recomandăm colegilor din opoziție să aștepte decizia și comunicatele Guvernului. Poate colegii din opoziție să-și aducă aminte cum au indexat pensia la 1 octombrie 2020, când au indexat cu 1%. Pensia minimă s-a majorat cu 12 lei. Permanent vin cu proiecte populiste și să-l înregistreze și-l discutăm în cadrul comisiilor”, a conchis Marina Morozova.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că, de la 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 4,2 %. Anterior, directoarea Casei Naționale pentru Asigurări Sociale, Elena Țîbîrnă , anunțase o rată a indexării de 6%. La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat, săptămâna trecută, că pensiile vor crește. Însă cifra exactă va fi cunoscută la sfârșitul lunii februarie.
La începutul lunii octombrie, în Republica Moldova erau 675,6 mii de pensionari, cu 303 mai puține persoane decât în 2022. Potrivit datelor CNAS, majoritatea pensionarilor, peste 520 de mii, primescpensie pentru limită de vârstă, în medie, circa 3.680 de lei, iar 99,3 mii – pensie de invaliditate, care este de 2.446 de lei. Cele mai mari pensii – peste 14.631 de lei, le au „anumite categorii de lucrători ai aviației civile”. Este vorba de 448 de persoane.
Potrivit legii, pensiile sunt indexate la 1 aprilie cu rata inflației înregistrată la finalul anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor.