Ministrul german al apărării avertizează. Europa să se pregătească pentru un conflict lung cu Rusia
- Iulia Moraru
- 18 februarie 2024, 09:45
Boris Pistorius, ministrul german al apărării, a subliniat într-un discurs ținut sâmbătă la Conferința de securitate de la München, necesitatea ca țările europene și alianța NATO să se pregătească pentru un posibil conflict îndelungat cu Rusia, care ar putea dura zeci de ani.
Boris Pistorius a afirmat în fața participanților la Conferința de la München că încercările de a integra Rusia într-o structură de securitate europeană mai amplă, după încheierea Războiului Rece, nu au avut succes.
Ministrul german al apărării avertizează despre un posibil conflict îndelungat cu Rusia
„Toate aceste încercări au venit în contradicţie cu strategia Kremlinului de a-şi reinstala dominaţia în Europa Centrală şi de Est”, a afirmat Boris Pistorius.
Pistorius a afirmat că aliații occidentali vor susține ferm Ucraina „indiferent cât timp preşedintele rus Vladimir Putin va continua acest război ilegal şi fără sens împotriva unei naţiuni suverane şi iubitoare de libertate”.
Cu toate acestea, acest lucru implică și faptul că vom fi nevoiți să acceptăm existența liniilor de demarcație în Europa pentru decenii de acum înainte, a subliniat ministrul german al apărării. Pe de o parte, avem o Europă liberă și democratică, iar pe de altă parte, o Rusie agresivă și autoritară, a adăugat el.
Restabilirea puterii militare a NATO în Europa, cheia conflictului
Pistorius a subliniat că esențial în conflict este revigorarea capacității militare a NATO în Europa pentru a face față amenințării exprimate de Rusia.
„Descurajarea eficientă este asigurarea noastră de viaţă”, a spus el în continuare.
Ministrul german al apărării a susținut că există trei aspecte esențiale în stabilirea unui sistem eficient de descurajare.
Și anume: Alianța trebuie să investească mai mult în apărare, să-și revitalizeze capacitatea industrială pentru producția de muniție și pregătirea forțelor militare pentru desfășurare și angajament în caz de necesitate.
Potrivit lui Pistorius, este esențială o colaborare mai strânsă cu statele din emisfera sudică și o mai mare apreciere pentru contribuția acestora în contracararea influenței globale pe care o are Rusia, potrivit Agerpres.
În aceeași notă, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat sâmbătă, la Conferința de Securitate de la München, că Europa trebuie să-și întărească capacitatea de autoapărare. Asta indiferent de rezultatul scrutinului prezidențial din SUA din acest an sau de evoluția conflictului din Ucraina.