România și Bulgaria, afară din NATO! Vor fi zonă-tampon pentru Rusia, dacă câștigă în Ucraina

România și Bulgaria, afară din NATO! Vor fi zonă-tampon pentru Rusia, dacă câștigă în Ucraina

România și Bulgaria vor fi zonă-tampon pentru Rusia, afară din NATO, dacă Putin câștigă în Ucraina - este scenariul lansat de un politolog bulgar.

Dacă Federația Rusă câștigă războiul din Ucraina, probabil că va cere României și Bulgariei să fie zone tampon între teritoriul deținut de Moscova și teritoriul statelor NATO, consideră politologul bulgar Iskren Ivanov.

România și Bulgaria, nevoite să iasă din NATO?! Noua doctrină a Rusiei

În noile doctrine de apărare rusești, ca obiectiv final al răzbiului din Ucraina se află retragerea NATO la granițele sale de dinainte de anul 2004.

Ceea ce înseamnă că, dacă Rusia câștigă acest război, declanșat în 2014, în Donețk și Lugansk, apoi pe scară largă, acum doi ani, este foarte probabil să ceară ca Bulgaria și România, care au aderat la NATO în anul 2004, să devină o zonă tampon.

În același mod în care Ucraina a fost o zonă tampon înainte. Și am putea spune că am văzut care este soarta zonelor tampon, a declarat pentru Nova News politoligul bulgar Iskren Ivanov.

Iskren Ivanov / sursa foto: Linkedin

Se pot baza pe cineva România și Bulgaria?

Politologul a mai spus că tocmai Marea Britanie și SUA sunt un garant pentru aceasta și că probabil că nu se va ajunge acolo, pentru că cele două sunt țările care contribuie cel mai mult pentru apărarea NATO.

Iskren Ivanov a calificat drept foarte importantă vizita lui David Cameron la Sofia. Politologul spune despre consecințele acestei vizite că pot fi analizate pe trei niveluri.

„Scopul este de a consolida influența britanică în Europa. Este logic să direcționăm mai multe resurse pentru a ține Rusia pe bătrânul continent. Europa de Est este un element foarte important”, a declarat Iskren Ivanov.

NATO

NATO / Sursa foto: dreamstime.com

Cum au intrat cele două țări în NATO

„În NATO, securitatea noastră este destul de bine garantată, nu așa cum ar fi într-un nou format european de securitate colectivă. Țările europene nu au resursele strategice ale Statelor Unite și ale Marii Britanii”, a mai spus Iskren Ivanov, potrivit 24chasa.

Reamintim că România și Bulgaria au aderat la Alianța Nord-Atlantică pe 29 martie 2004, în urma deciziei pozitive în acest sens luată la summitul NATO de la Praga, din noiembrie 2002.

Alături de România și Bulgaria, alte cinci țări s-au alăturat atunci Alienaței Nord-Atlantice: Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania

Traducerea: Mirela Petrescu/RADOR RADIO ROMÂNIA/pmirela/fmatei