Duelul de-a lungul istoriei. Opt cazuri de neuitat

Duelul de-a lungul istoriei. Opt cazuri de neuitat Duelul în istorie. Pe cine a ucis cel de-al șaptea președinte al Americii. Sursa foto: 51995599 © Everett Collection Inc. | Dreamstime.com

Duelul este o luptă între doi adversari care folosesc același tip de armă. Ai au șanse egale de a-l ucide pe celălalt pentru apărarea onoarei. Obiceiul a fost practicat în multe țări, dar mai ales în America de Nord și Europa. De-a lungul timpului au existat multe astfel de lupte, însă doar câteva vor rămâne în istorie.

Duelul era o luptă între doi adversari pentru a-și rezolva problemele personale, cu șanse egale. A fost practicat în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și a fost văzut ca un mod legitim de a-ți apăra onoarea. Armele cel mai des folosite erau săbiile sau pistoalele, iar luptele se desfășurau după reguli stricte. Evoluția societății a făcut ca aceste dispute să fie interzise în majoritatea țărilor, astăzi fiind considerate nejustificate. Cu toate acestea, sunt câteva lupte pentru onoare care au rămas în istorie. În una dintre ele a murit un celebru scriitor. Iată opt cele mai legendare.

1. Duelul dintre Alexander Hamilton și Aaron Burr

Pe 11 iulie 1804, după ani de tensiuni personale și politice, are loc duelul dintre Alexander Hamilton și Aaron Burr, cel mai faimos din istoria Americii. Hamilton era un federalist de frunte și fost secretar al Trezoreriei, iar Burr era vicepreședintele lui Thomas Jefferson. Alexander ajunsese să îl deteste pe Aaron, pe care îl considera un oportunist. Din acest motiv a făcut o campanie vehementă împotriva lui în timpul candidaturii sale eșuate din 1804 pentru a deveni guvernator al New York-ului.

Burr a hotărât să își restabilească reputația provocându-l pe Hamilton la o „afacere de onoare”, așa cum erau cunoscute duelurile pe atunci. Cei doi s-au întâlnit pe terenul de duel de lângă Weehawken, New Jersey. În același loc a murit, în 1801, fiul lui Hamilton, în încercarea de a-i apăra onoarea tatălui său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit relatărilor, Hamilton nu a plănuit niciodată să îl țintească pe Burr. Acesta se gândea să tragă un foc în aer și duelul să fie mai degrabă unul simbolic, rezolvat pe cale pașnică. Oricare ar fi fost intențiile sale, Hamilton și-a ratat adversarul, dar a fost împușcat imediat în stomac. A murit în după-amiaza zilei următoare. Opinia publică s-a întors împotriva lui Burr, care a fost acuzat de crimă. Ulterior acesta a fost arestat pentru trădare într-un incident care nu avea nicio legătură cu uciderea lui Hamilton.

Duelul cu arme de foc

Adversarii unui duel aveau, de cele mai multe ori, arme identice. Sursa foto: 246739327 © Kseniia Mnasina | Dreamstime.com

2. Lady Almeria Braddock și doamna Elphinstone

Deși mai rar întâlnit, de-a lungul istoriei au avut loc lupte și între doamne. În 1792, doamna Elphinstone a făcut o vizită de curtoazie la casa londoneză a lui Lady Almeria Braddock. Întâlnirea dintre cele două doamne nu trebuie să fie mai mult decât servitul unei cești cu ceai, însă lucrurile au degenerat.

Doamna Elphinstone a făcut un comentariu neadecvat legat de vârsta gazdei sale, lucru care a înfuriat-o pe Lady Almeria Braddock. Aceasta din urmă și-a provocat oaspetele la duel în Hyde Park. Potrivit relatărilor, doamna Elphinstone a tras prima cu pistolul, lovind pălăria lui Lady Braddock. Femeile au luat apoi săbiile, iar Lady Braddock s-a răzbunat rănindu-și adversara în braț. „Duelul fustițelor”, așa cum a ajuns să fie cunoscut, s-a încheiat fără alte incidente după ce doamna Elphinstone a fost de acord să scrie o scrisoare de scuze.

3. Duelul dintre Miyamoto Musashi și Sasaki Kojiro

Miyamoto Musashi și Sasaki Kojiro erau considerați cei mai importanți spadasini japonezi ai vremii lor. Într-o zi din 1612, aceștia s-au întâlnit pe țărmul îndepărtat al Insulei Ganryū pentru a-și rezolva divergențele o dată pentru totdeauna. Potrivit legendei, Musashi a apărut cu câteva ore întârziere intențional, pentru a-și enerva adversarul. Ca și armă a folosit o sabie din lemn pe care și-a modelat-o din vâsla unei bărci.

Duelul nu a fost unul foarte lung. Kojiro a fost primul care a atacat, folosind o mișcare caracteristică lui, cunoscută ca „tăietura înjunghiată”. Înainte ca lama să fie coborâtă, Musashi i-a aplicat o lovitură fatală. Susținătorii lui Kojiro erau furioși, susținând că întârzierea lui Musashi a fost nedreaptă. În timp ce aceștia își exprimau nemulțumirile, Musashi, care avea să devină un pictor apreciat mai târziu, a sărit înapoi în barca sa și a plecat.

4. Édouard Manet și Edmond Duranty

În februarie 1870, pictorul francez Édouard Manet a fost deranjat de modul în care s-a scris despre operele sale. Cel care a scris fraza cu pricina era chiar bunul său prieten, criticul Edmond Duranty. Furios, pictorul a mers la Café Guerbois din Paris, l-a lovit pe Duranty peste față și l-a provocat la un duel cu sabia.

Din rapoartele poliției reiese că duelul a avut loc pe 23 februarie în pădurea Saint-Germain. Se spune că săbiile adversarilor au lovit o singură dată, dar cu o asemenea forță încât ambele lame s-au îndoit. Când Duranty a suferit o rană minoră, Manet și-a declarat onoarea suficient de bine apărată. În scurt timp, cei doi parizieni și-au reparat relația și au luat din nou masa la Guerbois.

Tabloul „Le dejeuner sur l herbe” a lui Edouard Manet

Tabloul „Le dejeuner sur l herbe” a lui Edouard Manet expus la Museum d Orsay din Paris. Sursa foto: 238847434 © Solarisys13 | Dreamstime.com

5. Duelul dintre Alexandru Pușkin și Georges d'Anthès

De data aceasta cauza care a dus la duel a fost gelozia. În anii 1830, George d'Anthès a urmărit-o pe Natalia, frumoasa soție a lui Alexandru Pușkin în Sankt Petersburg. Acesta din urmă, celebru scriitor rus și pugilist, l-a amenințat verbal pe cel care se ținea după partenera sa de viață.

Lucrurile au luat o turnură neașteptată pe 10 ianuarie 1837, când francezul s-a căsătorit cu Ecaterina, sora Nataliei. Cel mai probabil, căsnicia a avut loc pentru a risipi zvonurile privind o aventură și pentru a potoli mânia lui Pușkin. Cu toate acestea, pe 27 ianuarie, cumnații s-au confruntat. Pentru D'Anthès duelul s-a încheiat cu o tăietură pe braț. Pușkin în schimb a încasat un glonț în stomac și a murit două zile mai târziu.

6. Isabella de Carazzi și Diambra de Pettinella

Într-o perioadă în care multe dueluri se purtau între bărbați pentru favorurile unei doamne, două tinere au concurat pentru inima celui mai râvnit burlac. Fabio de Zeresola era, în secolul al XVI-lea, unul dintre cei mai doriți bărbați din Napoli. El este mărul discordiei dintre cele două domnișoare.

În 1552, Isabella de Carazzi și Diambra de Pettinella au concurat într-o luptă publică, cu săbii, pentru a câștiga inima lui Fabio. Duelul a fost subiect de bârfă timp de zeci de ani, însă modul în care s-a încheiat nu este cunoscut. În 1636, artistul spaniol Jose de Riberta a imortalizat povestea în celebra sa pictură „Duelo de Mujeres” („Duelul femeilor”).

Tabloul pictorului spaniol Jose de Riberta, „Duelo de Mujeres”

Jose de Riberta a imortalizat duelul în celebra sa pictură „Duelo de Mujeres”. Sursa foto: Wikipedia

7. Ben Jonson și Gabriel Spenser

Contemporan al lui William Shakespeare, Ben Jonson a trecut printr-o educație dură pentru a deveni un dramaturg, poet și actor desăvârșit. A căpătat o reputație de băiat rău prin faptele sale nemiloase ca soldat. La acest statut au contribuit consumul de alcool și operele sale incendiare. Era atât de implicat în ceea ce făcea încât l-a provocat pe actorul Gabriel Spenser la un duel, după o discuție aprinsă legată de o trupă de teatru.

Duelul dintre Ben Jonson și Gabriel Spenser a avut loc pe 22 septembrie 1598. Cei doi s-au certat pe tema trupei de teatru care era cea mai bună din Anglia elisabetană. În urma luptei, actorul Gabriel Spenser a fost ucis. Ben Jonson a fost condamnat la spânzurătoare pentru crimă, dar a găsit o cale de scăpare. Așa numitul „beneficiu al clerului” i-a permis să recite un verset din Biblie pentru a scăpa de pedeapsa capitală. S-a ales doar cu confiscarea bunurilor și cu degetul mare însemnat.

8. Duelul dintre Andrew Jackson și Charles Dickinson

Andrew Jackson a fost cel de-al șaptelea președinte al Statelor Unite. Cu mai bine de două decenii înainte, el s-a duelat cu Charles Dickinson, un avocat considerat unul dintre cei mai buni trăgători din zonă, în Logan, Kentucky. Conflictul dintre cei doi a pornit după ce avocatul a acuzat-o pe soția lui Jackson, Rachel, de bigamie. Acesta făcea referire la o eroare juridică în divorțul din 1791 de primul ei soț.

Duelul dintre cei doi a avut loc pe 30 mai 1806. Bărbații s-au confruntat cu pistoalele, stând la o distanță de 24 de metri unul de celălalt, conform obiceiului de duel. După semnal, Dickinson a tras primul, zgâriindu-i sternul lui Jackson și rupându-i o parte din coaste. Jackson, un fost lider al miliției din Tennessee, și-a menținut poziția și a ripostat, rănindu-și mortal adversarul. Acesta a fost unul dintre mai multe dueluri la care se spune că Jackson ar fi participat în timpul vieții sale. Marea majoritate au fost pentru a apăra onoarea soției sale, potrivit History.com.