Lupii mutanți de la Cernobîl au devenit rezistenți la cancer. Studiu „cheie” în lupta cu boala

Lupii mutanți de la Cernobîl au devenit rezistenți la cancer. Studiu „cheie” în lupta cu boala Lupii de la Cernobîl au dezvoltat rezistență la cancer. Sursă foto: dreamstime.com

Explozia de la Cernobîl a eliberat, potrivit specialiștilor, radiații cancerigene. Deși zona a rămas abandonată, cercetătorii încă studiază efectele acestei tragedii asupra sănătății.

Cercetătorii de la Universitatea Princeton din SUA au concluzionat că lupii de la Cernobîl supravieţuiesc în ciuda expunerii la particule radioactive. Pe durata cercetărilor, au fost montate coliere radio pe lupi, astfel încât să le poată fi monitorizate mişcările. Oamenii de știință spun că aceste echipamente oferă „măsurători în timp real ale locului în care se află lupii şi a cantităţii de radiaţii la care sunt expuşi".

Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat rezistență la cancer

Oamenii de știință au  au prelevat probe de sânge, pentru a înţelege cum reacţionează organismul lupilor la radiaţiile cancerigene. Astfel, cercetătorii au descoperit că lupii de la Cernobîl sunt expuşi la o radiaţie de peste 11,28 millirem în fiecare zi, pe parcursul întregii lor vieţi, ceea ce reprezintă de peste şase ori limita admise de siguranţă pentru un om, notează Sky News.

Mai exact, sistemul imunitar al lupilor este modificat și pare similar cu cel al bolnavilor de cancer care urmează tratament radioactiv. De-a lungul anilor, cercetătorii au făcut mai multe studii potrivit cărora oamenii născuți în apropierea Cernobîl au a descoperit mutaţii care cresc riscul de cancer . Spre exemplu, este riscul de cancer pulmonar sau ovarian este mult mai crescut în rândul „generației Cernobîl”, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Căutarea unor schimbări în ADN care au ajutat o populaţie faţă de cealaltă să supravieţuiască este obiectivul pe termen lung al studiului la care lucrăm acum. Studiul ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să conceapă o protecţie ideală pentru cei care petrec mult timp în spaţiu”, a declarat Elaine Ostrander unul dintre membrii echipei de cercetători de la  Universitatea Princeton din SUA.

Descoperirea poate fi una de importanță majoră, deoarece poate oferi informații privind mutațiile care pot crește rezistența oamenilor la diferite tipuri de cancer.

Explozia de la Cernobl a expus oamenii la milioane de radiații. Sursă foto: arhiva EVZ

Explozia de la Cernobl a expus oamenii la milioane de radiații. Sursă foto: arhiva EVZ

Explozia de la Cernobîl, dezastrul care a evacuat sute de mii de oameni și a expus milioane la radiații

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare Cernobîl din Ucraina a explodat, din cauza unor erori umane.  Explozia a fost catalogată drept cel mai  grav incident din istoria nucleară civilă. Potrivit unui raport al Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), explozia de la Cernobîl a provocat  56 de decese directe. De asemenea, se estimează că  9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer.