Doi foști membri ai OMS nu văd o justificare științifică în echivalarea tutunului încălzit cu cel convențional

Doi foști membri ai OMS nu văd o justificare științifică în echivalarea tutunului încălzit cu cel convențional Pericolul ascuns din spatele țigărilor electronice. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Recent Spania a interzis comercializarea anumitor produse cu tutun încălzit, însă doi foști oficiali de la OMS susțin că țigările electronice, deși dăunează sănătății, sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite.

În 16 ianuarie, Spania a reglementat prin Decretul Regal emis de Consiliul Miniștrilor comercializarea și etichetarea produselor cu tutun încălzit. Comercianții sunt obligați să folosească aceleași avertismente folosite și în cazul țigărilor convenționale. În plus, comercializarea tutunului încălzit care conține arome caracteristice a fost interzisă.

Produsele din tutun încălzit, interzise în Spania

Măsura este susținută atât de Organizația Mondială a Sănătății cât și de mai multe state din Europa, astfel se urmărește reducerea numărului de fumători. Pe de altă parte, la forumul Latino-America privind Nicotina și Reducerea Riscului din Panama, experții condamnă această decizie.

Publicația El Dgital Panama a reluat poziția experților care susțin că interzicerea produselor cu tutun încălzit nu are la bază o susținere științifică. Profesorul Rafael Lara Liy susține că ar fi vorba, de fapt, de o campanie de dezinformare, iar interdicțiile aplicate nu au un motiv real.

Păreri împărțite

„Este necesar ca guvernul, înainte de a stabili politici publice, să cunoască dovezile științifice și să aibă propuneri în conformitate cu realitatea”, a precizat profesorul Rafael Lara Liy. Deși, experții au covenit că produsele din tutun încălzit dăunează sănătății, totuși, sunt mai puțin nocive decât țigările tradiționale.

Robert Beaglehole și Ruth Bonita, de profesie epidemiologi au publicat un articol în care evidențiază importanța politicilor menite să diminueze efectele nocive ale fumatului.

Spania interzice produsele din tutun încălzit cu arome

Sursa foto: David Koscheck | Dreamstime.com

Produsele din tutun încălzit, o alterativă viabilă în Noua Zeelandă

Ambii sunt de părere că strategia pentru reducerea efectelor negative ar trebui inclusă în Convenția-cadru a OMS pentru controlului tutunului, similar cu măsurile de reducere a cererii și ofertei produselor din tutun încălzit.

„Nu există nicio justificare științifică pentru poziția OMS conform căreia țigările electronice și alte produse noi cu nicotină ar trebui să primească același tratament ca și produsele din tutun”, susțin cei doi epidemiologi.

În unele state reducerea fumatului a coincis cu introducerea unor noi produse din tutun, cum ar fi țigările electronice. În acest sens, epidemiologii au dat exemplu Noii Zeelande unde numărul fumătorilor a scăzut cu aproape 50 de procente în cinci ani, de la apariția tutunului de încălzit.

Spania interzice o parte din produsele cu tutun încălzit

Sursă Dreamstime

Nu se cunosc efectele pe termen lung ale țigărilor electronice

Explozia numărului celor care folosesc țigări electronice este pusă pe seama lipsei de cunoștințe despre efectele pe termen lung ale țigărilor electronice.

„Chiar dacă vapingul este sigur, în special pentru nefumători, riscul unor efecte semnificative pe termen lung este probabil scăzut”, argumentează ei, în special prin comparație cu tutunul care arde.

Iar a doua este convingerea că disponibilitatea largă a tutunului încălzit va determina mai mulți tineri să fumeze. Aceștia afirmă că „deși procentul tinerilor nefumători care vapează este în creștere, aceasta rămâne destul de scăzută”, au conchis cei doi epidemiologi, potrivit huffingtonpost.es.

Ne puteți urmări și pe Google News