Virgil Musta, achitat în dosarul „teste COVID”. Ce acuzații i s-au adus

Virgil Musta, achitat în dosarul „teste COVID”. Ce acuzații i s-au adus

Tribunalul Timiș l-a achitat pe medicul Virgil Musta în dosarul „teste COVID” în care era acuzat că ar fi influențat trei asistente să efectueze teste Covid și să încaseze contravaloarea acestora în favoarea propriei sale companii.

Medicul Virgil Musta, care lucrează la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara, a fost achitat de către Tribunalul Timiș într-un dosar în care era acuzat de DNA de instigare la abuz în serviciu.

Virgil Musta, achitat

El fusese acuzat că ar fi influențat trei asistente să recolteze probe pentru teste COVID-19 la firma cu care este asociat, în timp ce ele erau în timpul programului la spital. Toate celelalte persoane implicate în dosar au fost, de asemenea, achitate, însă această decizie nu este una definitivă.

„(...) dispune achitarea inculpatului Musta Virgil Filaret, cercetat pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dispune achitarea inculpatei Manolescu Diana Luminiţa, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dispune achitarea inculpatei Albu Maria Diana, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dispune achitarea inculpatei Paica Dana Mihaela,cercetată pentru instigarea la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arată în sentinţa pronunţată de Tribunalul Timiş. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Hotărârea Tribunalului Timiş nu este definitivă, dreptul de apel fiind de 10 zile de la comunicare.

Acuzațiile procurorilor: cum ar fi fost păgubit spitalul

Medicul Virgil Musta a fost adus în fața instanței în data de 29 noiembrie 2022, fiind acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu efectuarea de teste pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit acuzațiilor formulate de procurorii anticorupție, în intervalul 21 iulie - 9 noiembrie 2020, Virgil Musta ar fi influențat în mod intenționat trei asistente medicale să presteze servicii în beneficiul unei societăți private la care el era asociat, în timp ce acestea își desfășurau atribuțiile de serviciu la Spitalul "Dr. Victor Babeș" din Timișoara.

„Folosindu-se de influenţa pe care o avea în calitatea sa de medic şef de secţie, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Dana Mihaela Paica, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecţiei cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR şi să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societăţii comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă). Deşi zilnic, în intervalul orar 07,00 - 10,00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menţionată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital", au arătat anchetatorii, potrivit unui comunicat al DNA.

Cine a mai fost implicat alături de Virgil Musta

Procurorii au constatat că, la îndemnul lui Musta, în calitatea lor de director medical și, respectiv, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase, Diana Luminița Manolescu și Maria Diana Albu ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, deoarece nu au întreprins nicio acțiune pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, pentru sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale.

Această activitate presupusă ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 12.173 de lei în detrimentul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș" din Timișoara, conform informațiilor furnizate de DNA.

De asemenea, conform anchetatorilor, societatea privată la care este asociat dr. Virgil Musta ar fi obținut beneficii financiare nelegitime în cuantum total de 172.508 de lei.