Riscul de cancer, redus semnificativ după primul deceniu de renunțare la fumat
- Alexandru Sălăvăstru
- 10 februarie 2024, 23:37
Un nou studiu arată că renunțarea la fumat la orice vârstă ajută la reducerea riscului de cancer. Cea mai mare scădere a riscului de cancer a avut loc după primul deceniu de renunțare la fumat.
Șansele de a dezvolta cancer s-au înjumătățit la persoanele care au renunțat la fumat timp de cel puțin 15 ani. Acest risc a scăzut și mai mult la persoanele care au renunțat la fumat înainte de vârsta mijlocie.
Cercetătorii au analizat datele medicale de la aproape trei milioane de coreeni
Cercetătorii au efectuat examene de sănătate începând din 2002. Pe parcursul studiului, aproape 200.000 de participanți au primit un diagnostic de cancer:
„Indiferent de vârstă, s-a demonstrat că renunțarea la fumat reduce riscul de apariție a cancerului, în special a cancerului pulmonar, renunțarea timpurie, înainte de vârsta mijlocie, ducând la reduceri semnificative", a declarat Dr. Jin-Kyoung Oh, care a condus studiul la Centrul Național de Cancer de lângă Seul, potrivit The Guardian.
După o perioadă medie de urmărire de 13 ani și cinci luni, riscul de cancer pulmonar în rândul celor care au renunțat la fumat a scăzut cu 42%, cu scăderi mai mici de 27%, 20% și 14% înregistrate pentru cancerul de ficat, colorectal și, respectiv, de stomac, comparativ cu cei care au continuat să fumeze.
Cancerul cauzează mai mult de un sfert din totalul deceselor din Marea Britanie în fiecare an, cancerul pulmonar fiind de departe cel mai frecvent. Fumatul cauzează cel puțin 15 tipuri diferite de cancer, care afectează plămânii, vezica urinară, stomacul și intestinele, precum și organe precum rinichii și ficatul.
Tutunul, cea mai mare cauză de cancer și de deces
Potrivit studiului, la fumătorii care au renunțat la fumat înainte de vârsta de 50 de ani, riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 57% în perioada de urmărire, comparativ cu cei care au continuat să pufăie. Cei care au renunțat la 50 de ani sau mai mult au înregistrat o reducere de 40% a riscului de cancer pulmonar în această perioadă.
„Renunțarea la fumat, indiferent de vârstă, poate avea beneficii semnificative pentru sănătate", a declarat Dr. Oh pentru The Guardian.
Dezvoltarea cancerului este un proces în mai multe etape, cu mutații ale ADN-ului care se adună până când una sau mai multe celule sunt deteriorate într-un mod care le determină să se reproducă necontrolat, a declarat Robert West, profesor de psihologie a sănătății la University College London și expert în dependență.
Cu cât fumătorul se află mai departe pe această cale atunci când se oprește, cu atât mai mare este șansa ca acesta să ajungă să dezvolte cancer:
„Persoanele care au renunțat la fumat după vârsta mijlocie au avut un risc cu 40% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar în comparație cu cei care au continuat să fumeze. Nu vă gândiți că este prea târziu. Vă încurajăm să luați în considerare începerea călătoriei pentru a renunța la fumat”, au mai spus specialiștii.
Noul studiu despre fumat confirmă două fapte cruciale
Potrivit lui Robert West, studiul demonstrează următoarele aspecte:
„Unul este că poate dura mulți ani pentru ca riscul de cancer să scadă în raport cu continuarea fumatului. Celălalt este că scăderea este mai mare în cazul celor care renunță la fumat la o vârstă mai tânără.
Pentru fumători, acest lucru arată cât de crucial este să se lase de fumat cât mai devreme posibil. Există un beneficiu la fiecare vârstă, dar cu cât fumătorii se pot opri mai devreme, cu atât mai mult își recuperează viața", a adăugat profesorul West.
Malcolm Clark, manager principal al politicii de prevenire la Cancer Research UK, a declarat:
"Nu este nevoie de o abordare mai dificilă: Fumatul rămâne principala cauză a cancerului, provocând aproximativ 150 de cazuri în Marea Britanie în fiecare zi - iar majoritatea persoanelor care fumează au încercat să se lase de fumat. Nu este niciodată prea târziu pentru a renunța la fumat, dar oamenii au nevoie de sprijin pentru a-i ajuta să renunțe.
De aceea, susținem creșterea finanțării guvernului britanic pentru serviciile de renunțare la fumat și viitoarea legislație de modificare a vârstei de vânzare a tutunului. Dacă sunt puse în aplicare, aceste măsuri ar putea contribui la împiedicarea viitoarei generații de a deveni dependentă de tutun", a spus cercetătorul britanic.