BCE avertizează: Micșorarea dobânzilor ar putea avea consecințe grave în Europa

BCE avertizează: Micșorarea dobânzilor ar putea avea consecințe grave în EuropaDobânzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Costurile mai mici ale împrumuturilor ar putea avea un efect pozitiv asupra economiei zonei euro, care se confruntă cu stagnarea, dar ar putea, de asemenea, să ducă la o creștere a inflației, a avertizat un înalt oficial al Băncii Centrale Europene.

Banca Centrală Europeană a avertizează că micșorarea dobânzilor ar putea avea consecințe grave în Europa și a explicat motivele.

Reducerea inflației, o preocupare

Isabel Schnabel, unul dintre cei mai duri membri ai comitetului executiv al BCE, compus din șase persoane, a declarat pentru Financial Times că scăderea bruscă a inflației în zona euro reflectă "succesele rapide ale deflației", pe măsură ce șocurile legate de ofertă se diminuează.

Cu toate acestea, ea a subliniat că, în lupta pentru reducerea inflației la 2%, „ultimul kilometru rămâne o preocupare”.

„Trebuie să fim răbdători şi prudenţi, deoarece ştim, de asemenea, din experienţa istorică, că inflaţia se poate reaprinde”, a declarat ea pentru FT într-un interviu pentru seria Economists Exchange.

Inflația din zona euro a atins un vârf de 10,6% în octombrie 2022, însă a coborât la 2,8% până în luna ianuarie.

„Am făcut progrese substanţiale, iar aceasta este o veste bună. Dar nu am ajuns încă acolo”, a adăugat Schnabel.

Isabel Schnabel

Isabel Schnabel. Sursă foto: X (ex Twitter)

Analiza previziunilor economice pentru România în decembrie 2023

Inflația va atinge o rată medie de 5,78% în acest an. Conform analiștilor financiari din cadrul Asociației CFA România, leul este prognozat să se deprecieze până la un curs mediu de 5,0781 lei/euro în următoarele 12 luni.

Datele colectate de Asociația CFA în luna decembrie 2023 furnizează o imagine detaliată a anticipațiilor analiștilor financiari cu privire la evoluția economică a României în următoarele luni. Analiza acestor date dezvăluie perspectivele pentru cursul valutar, deficitul bugetar, creșterea economică, indicele ROBOR, prețurile proprietăților rezidențiale și datoria publică.

Cursul valutar anticipat

Peste 71% dintre analiștii financiari implicați în sondajul lunar prognozează un curs valutar de 5,0212 lei/euro pentru următoarele 6 luni, potrivit celor de la Ziarul Financiar. Această cifră servește drept indicator al așteptărilor privind stabilitatea și competitivitatea monedei naționale în raport cu euro.

Și aurul s-ar putea scumpi

Cu 10% până la finalul anului, în ciuda declinului înregistrat la începutul anului 2024. Scumpirea ar putea avea loc pe fondul posibilelor reduceri ale ratei dobânzii.

Prețurile aurului se mențin peste nivelul psihologic de 2.000 de dolari pe uncie. Însă creșterea e prognozată la 2.250 de dolari pe uncie până la finalul anului, în pofida volatilității pe termen scurt.

Prețurile aurului pot fi influențate de diverși factori, printre care se numără instabilitatea geopolitică și incertitudinea pieței. Aceștia pot întări atractivitatea aurului ca un „refugiu sigur”. De asemenea, ratele dobânzilor pot juca un rol important. Asta pentru că investițiile cu randament mai ridicat devin mai atrăgătoare atunci când dobânzile sunt majorate.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News