Încă un candidat pentru CSM, respins de Comisia Pre-Vetting

Încă un candidat pentru CSM, respins de Comisia Pre-Vetting Comisia Pre-Vetting / surssa foto: vetting.md

Încă un candidat pentru funcția de membru în comsiliul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost respins de Comisia Pre-Vetting.

Avocatul Alexandru Rotari nu a promovat evaluarea reluată a Comisie Pre-Vetting, a anunțat instituția, pe Facebook.

Comisia Pre-Vetting a respins candidatura avocatului Alexandru Rotari

Respingerea candidaturii avocatului Rotari ridică numărul celor respinși sau retrași la 10.

„Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința lui Alexandru Rotari, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților non-judecători”, anunță instituția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Comisiei, „candidatul nu a promovat evaluarea reluată întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică”.

Decizia de respingere a candidaturii avocatului Alexandru Rotari a fost transmisă candidatului și Parlamentului Republicii Moldova, instituția responsabilă de organizarea concursului, mai precizează Comisia Pre-Vetting.

Avocatul a refuzat o audiere publică

„Decizia cu privire la evaluarea reluată a lui Alexandru Rotari nu va fi făcută publică, deoarece candidatul a refuzat publicarea acesteia”, mai precizează Comisia.

Evaluarea reluată a candidatului Alexandru Rotari a fost demarată, după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat mai multe decizii de evaluare ale Comisiei Pre-Vetting și a dispus re-evaluarea a 21 de candidați.

Dar, în cazul lui Alexandru Rotari, „candidatul a refuzat să participe la o audiere în ședință publică în cadrul procesului de evaluare reluată, iar Comisia l-a evaluat în baza informațiilor colectate de Comisie și furnizate de candidat”, mai precizează comunicatul instiutuției.

Comisia Pre-Vetting mai are de evaluat 11 candidați pentru CSM

Dintre cei 21 de candidați aflați în proces de reevaluare după deciziile Curții Supreme de Justiție din 1 august 2023, o singură candidată a promovat. Alți cinci candidați au fost declarați necorespunzători de Comisia Pre-Vetting.

Alți doi candidați pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii s-au retras din concurs în timpul reevaluării, iar într-unul dintre cazuri Comisia Pre-Vetting a încetat procesul de evaluare reluată.

În acest moment, Comisia Pre-Vetting mai desfășoară procesul de evaluare reluată pentru cei 11 candidați rămași în cursa pentru un fotoliu la CSM.