Natalia Morari şi serviciile secrete. De ce e luată peste picior

Natalia Morari şi serviciile secrete. De ce e luată peste picior

Jurnalista de televiziune de peste Prut, Natalia Morari, care, după ce i-a născut un copil contrversatului afacerist Veaceslav Platon, a ajuns din nou în centrul unui scandal legat de serviciile secrete.

Natalia Morari este luată peste picior după ce a acuzat serviciile secrete din Republica Moldova că filează diplomaţii ucraineni.

Pe de altă parte, anumite instituţii mediatice, o bună parte dintre care sunt controlate de către opoziţia pro-rusă, trâmbiţează că jurnalista este persecutată de către oamenii legi şi că i-ar fi fost intentat un dosar penal pentru divulgarea informaţiei care reprezintă secret de stat.

Natalia Morari

Alkături de Maia Sandu/ Sursa foto: facebook.com

Despre Natalia Morari s-a vehiculate, în diferite perioade, că ar fi agent al serviciilor secrete ruseşti.

Dezvăluirea „senzaţională” făcută de Natalia Morari

La 22 ianuarie anul curent, Natalia Morari, în emisiunea online „Morari News”, a anunţat că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) ar fi filat diplomaţii ucraineni.

S-ar fi întâmplat acest lucru în mai 2023, înaintea summit-ului Comunității Politice Europene de la Bulboaca. Potrivit Nataliei Morari, la inițiativa șefului SIS, ar fi fost deschis un dosar penal secret de spionaj în privința persoanelor care ar pregăti acțiunilor de destabilizare a țării.

În lista celor care ar fi pregătit destabilizarea situaţiei înainte de summit ar fi fost şi diplomați ucraineni.

Morari a publicat și un document, care ar fi un raport de filare al unui diplomat ucrainean. Jurnalista susține că l-ar fi primit de la sursele sale din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Potrivit Nataliei Morari, spionii ucraineni ar împânzi şi acum Republica Moldova, iar acest lucru îi este cunoscut lui Volodimir Zelenski.

SIS-ul a ştiut ce vrea să spună Morari la emisiune

Cu două zile înainte ca Natalia Morari să facă „dezvăluirea”, Serviciul de Informaţii şi Securitate a anunţat că a intrat în posesia de date ce indică la relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare. Iart scopul de a destabiliza societatea și securitatea regională.

„Conform datelor obținute, un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei. Care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene.

De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, se arată în comunicatul SIS.

SIS a precizat că printre membrii grupului care pregătesc campania de dezinformare se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova. Aceştia, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru „acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine”.

SIS nu a precizat atunci instituţia media care urmează să lanseze ştirea.

Jurnalista lui Platon, ridiculizată de un parlamentar moldovean şi ambasadorul ucrainean

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a comentat informațiile lansate în spațiul public de Morari. Carp le-a calificat ca fiind o „provocare crasă”.

„Nu este pentru prima dată când „solnîșka” (soarele meu, din rusă. Adresare atribuită de Veaceslav Platon Nataliei Morari) are anumite acțiuni de denaturare a mesajelor care sunt aruncate în spațiul public. Dar noi știm foarte bine cum a fost parașutată în spațiul public „solnîșka”. Şi ea continuă acele narative care sunt indicate ca să fie aruncate în spațiul public.

De aceea, atât timp cât nu sunt probate, dar sunt aruncate anumite mesaje… Pentru că noi știm bine, tot din acea zonă a venit atacul asupra refugiaților ucraineni. Că li se acordă prea mult ajutor. Sau că Republica Moldova nu trebuie să ofere spațiu de tranzit. Tot din zona dată vine. Face parte din războiul informațional”, a spus deputatul.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, a declarat că ideea urmăririi diplomaților ucraineni de către serviciul secret moldovean, idee vehiculată de Natalia Morari, este puțin probabilă.

,,Când cineva spune că a primit informații de la serviciile secrete, eu îmi imaginez o astfel de situație. Vine un om cu ochelari negri, spune că reprezintă serviciile secrete ucrainene și îi dă un dosar anume ei, rugând-o să-l publice.

În general, unele servicii secrete care nu sunt populare în lume sau nu au o imagine pozitivă ascund acțiunile lor sub alte sloganuri. Sub alte culori. Nu exclud și această variantă, dar, de obicei, sunt foarte sceptic când cineva spune că a primit un file secret de la un serviciu de inteligență”, a spus Șevcenko.

Apărată de opoziţia pro-rusă

În apărarea Nataliei Morari au venit instituţiile de presă afiliate unor foşti funcţionari din perioada guvernării pro-rusului Igor Dodon. Precizăm că anume în această perioadă, Alexandr Stroianoglo, uns procuror general de Igor Dodon, l-a scăpat pe Platon de cei 18 ani de închisoare.

,,Ruşine, fraţilor...Ruşine! Nu sunteţi cu nimic diferiţi de ceilalţi de până la voi. Să-i porneşti acum dosar penal Nataliei Morari pentru publicarea unor informaţii de interes public. E ca şi cum ai trage pe dreapta preotul care l-a spovedit pe directorul SIS.

Ea e jurnalist. Iar informaţia e de interes public. Aşa că… Nu vă faceţi de ruşine”, scrie canalul de Telegram ,,Observatorul”.

Cu Igor Dodon

Cu Igor Dodon, în cafeneaua "Propaganda", proprietate a Nataliei Morari/ Sursa foto: facebook.com

Precizăm că ,,Observatorul”, care pretinde a fi un canal independent, este un critic vegement al actualei guvernări. Pe acest portal sunt publicate regulat scurgeri de informaţie din Procuratură şi din dosare ajunse în instanţă.

Se vehiculează că ,,Observatorul” ar fi gestionat de Igor Hlopeţchi, fostul avocat al ex-procurorului general adjunct, Ruslan Popov. Iar Maria Vieru, fostă purtătoare de cuvânt al Procuraturii Generale în perioada lui Eduard Harunjen şi Alexandr Stoianoglo, ar fi cea care scrie textele pentru “Observatorul”.

Iar scurgerile de informaţie se fac prin intermediul procurorilor care au fost promovaţi în perioada lui Stoianoglo şi mai rămân controlaţi de acesta.

,,Natalia Morari nu este urmărită penal”

Am încercat să aflăm, prin sursele noastre din Procurtură, care este situaţia cu pretinsul dosar intentat pe numele jurnalistei.

,,La moment, se investighează materialul privind scurgerea de informaţie. Întradevăr, există la procurorul Manolache de la PCCOCS un dosar, în baza sesizării SIS, în privinţa unor ucraineni. Scopul lor ar fi fost comiterea unor destabilizări ca să dea vina pe ruşi. Dar, deocamdată se lucrează.

Acest dosar era ţinut în secret şi despre el cunoşteau doar doi procurori. Cel mai probabil, scurgerea de informaţie a fost de la SIS.

Dar Natalia Morari nu are dosar penal. Şi nici nu poate fi trasă la răspundere pentru divulgarea secretului de stat. Deoarece nu este un funcţionar public care a semnat acord în acest sens”, susţin sursele noastre.

Câte ceva din biografia Nataliei Morari

În vârstă de 40 de ani, Natalia Morari este una din cele mai cunoscute, influente şi enigmatice jurnaliste din Republica Moldova.

Originară din Hânceşti, pe când avea 16 ani, Natalia ajunge la Moscova. Ulterior, aceasta ajunge studentă la Universitatea de stat din Moscova în numele Lomonosov.

Despre tatăl ei a spus că era o persoană violentă, care consuma alcool. Din care motiv mama sa a decis să divorţeze.

Natalia Morari apare la Chişinău în decembrie 2007. Aceasta povesteşte mai multor posturi de televiziune că lucra la revista ..Novoie vremea" de la Moscova şi era căsătorită cu jurnalistul rus Ilia Barabanov.

A scris o investigaţie despre banii negri ai Kremlinului. Iar când s-a întors dintr-o deplasare de serviciu din Israel, a fost oprită pe aeroportul Domodedovo unde i s-a spus că are interdicţie de a intra pe teritoriul Rusiei. Astfel a fost impusă să ia cursa de avion spre Chişinău. Fără să-i permită să să-şi ia rămas bun de la soţ.

Căsnicia cu Barabanov s-a destrămat. Iar Natalia a rămas la Chişinău. Aici se infiltrează în diferite cercuri de politicieni şi ale societăţii civile.

Natalia Morari cu Klaus Iohannis

Natalia Morari cu Klaus Iohannis/ Sursa foto: facebook.com

Unul din prietenii săi devine Mark Tcaciuc, fosta eminenţă cenuşie a Partidului Comunist. Ulterior, în presa de la Chişinău au fost publicate mesajele tandre pe care şi le trimiteau cei doi la telefon.

Natalia Morari şi protestele din aprilie 2009

Natalia Morari a fost printre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009. Fapt recunoscut de ea însăşi. Spre deosebire de ceilalţi participanţi la proteste, Natalia Morari nu a fost supusă persecuţiilor, nu a fost torturată sau violată în comisariatele de poliţie.

Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, ar fi fost sunat de către un jurnalist pro-Kremlin de la Moscova, care i-a cerut ,,să nu cadă nici un fir de păr din capul Nataşei”.

Ulterior, la Chişinău a fost reţinut regretatul scriitor rus Eduard Baghirov, învinuit de procurori moldoveni de organizarea evenimentelor din aprilie 2009.

Când trimisul FSB-lui rusesc a fost pus în arest la domiciliu, Natalia Morari a fost cea care l-a condus până în Transnistria. Ajutându-l să părăsească Republica Moldova.

Natalia Morari a avut o perioadă o relaţie amoroasă cu ex-deputatul Chiril Lucinschi, fiul celui de al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

Natalia Morari şi Kiril Lucinschi

Natalia Morari şi Kiril Lucinschi/ Sursa foto: Facebook.com

Marea minciună, dată pe faţă

La 12 aprilie 1021, Natalia a dat naştere primului său copil. Prezentatoarea TV a organizat o sesiune specială pe contul ei de Instagram. Ocazie prin care le-a răspuns internauților la cele mai interesante întrebări.

„Rem a avut un tată-donator. Pentru că nu toți au posibilitatea să nască în mod obișnuit și în familie. Am deja 37 de ani și nu mai vroiam să amân nașterea copilului până voi întâlni „bărbatul visurilor mele”, a scris atunci jurnalista, în mediul online.

Peste câteva luni, Natalia a şocat opinia publică că tatăl fiului său este Veaceslav Platon. La acel timp reuşise să fugă la Londra.

Natalia Morari, însărcinată

Natalia Morari/ Sursa foto: facebook.com/Natalia Morari

Un simplu calcul a arătat că copilul a fost conceput imediat după ce afaceristul a ieşit din închisoare.

Natalia Morari, cea mai ,,filată” jurnalistă

Dacă e să o asculţi pe Natalia Morari, aceasta pare să fie cea mai persecută jurnalistă de SIS din Republica Moldova şi din toate timpurile.

În anumite perioade, aceasta a lansat public acuzaţii că este urmărită de SIS.

În perioada guvernării lui Plahotniuc, Natalia a declarat public că i-au instalat camere video în dormitor, fiind filmată cum face dragoste cu iubitul.

Jurnalista a învinuit SIS-ul, în septembrie 2021, că a impus-o să recunoască că tatăl copilului este Platon.

Veaceslav Platon la emisiunea Nataliei Morari

Veaceslav Platon la emisiunea Nataliei Morari, după eliberarea din închisoare/ Sursa foto: captură

Se pare că SIS-ul a lăsat-o în pace pe jurnalistă doar în perioada guvernării lui Igor Dodon.

Natalia Morari nu a răspuns la apeluri pentru a-i prezenta punctul de vedere.