Datoria guvernamentală a SUA, într-o „spirală a morții”

Datoria guvernamentală a SUA, într-o „spirală a morții”Datorie. Sursă foto: Dreamstime

SUA se află într-o „spirală a morții” în ceea ce privește datoria guvernamentală, susține Nicholas Nassim Taleb, cel care a anticipat criza financiară a anului 2008.

Nicholas Nassim Taleb, cunoscutul economist care a prevăzut criza financiară din 2008, susține că America poate fi salvată doar printr-un miracol de problema enormă a datoriei sale publice, care a ajuns la nivelul de 100.000 de dolari pentru fiecare locuitor. Indicațiile venite de la bursă sunt distorsionate și devine tot mai dificil să evaluezi corect o companie.

Se anunță vremuri sumbre

Nicholas Nassim Taleb, cunoscutul autor al cărții „Lebăda neagră”, care analizează fenomenul evenimentelor neprevăzute, avertizează că economia SUA se îndreaptă către vremuri întunecate. Pentru el, o criză a datoriei naționale a Americii este un eveniment la categoria „lebedelor albe”, adică este „cea mai predictibilă criză”.

„Atât timp cât Congresul continuă să extindă limita datoriei și să facă înțelegeri pentru că le este frică de consecințele de a face lucrul care trebuie, este o structură politică ce va conduce la o spirală a datoriei. Și o spirală a datoriei este ca o spirală a morții.”, a declarat, pentru Bloomberg, Taleb care în prezent este consultant al fondului de hedging Universa Investments.

nicholas nassim taleb

Nicholas Nassim Taleb. Sursă foto: Dreamstime

La ce sumă se ridică datoria guvernamentală a SUA

În acest moment, datoria guvernamentală a SUA a atins 34,14 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 100.000 de dolari pentru fiecare cetățean american. Un avertisment similar a fost emis săptămâna trecută de CEO-ul băncii americane JP Morgan Chase, Jamie Dimon, care a avertizat că piețele internaționale sunt pe punctul de a se revolta față de nivelul datoriei.

 „Este o prăpastie. Vedem prăpastia. Sunt pe marginea ei deja de 10 ani”, spunea șeful celei mai mari bănci din SUA.

„Avem nevoie de ceva care să vină din afară sau poate de un fel de miracol”, spune Taleb, întrebat cum poate fi acaestă problemă rectificată. „Este ceva care pe mine mă face să fiu destul de sumbru asupra întregului sistem politic din lumea occidentală.”

Mai este bursa un barometru pentru economia SUA?

Nicholas Nassim Taleb, având experiență ca trader pe Wall Street, subliniază și semnalele contradictorii care provin din piață:

 „Nu avem idee despre cum să evaluăm o companie.”

La finalul lunii ianuarie, indicele Dow Jones Industrial Average a atins noi maxime istorice, marcând un moment important în cei peste 100 de ani de existență ai săi. Cu toate acestea, adesea prețul acțiunilor este impulsionat peste obiectivele de performanță tangibile ale companiilor.

„În ultimii 20 de ani raportul prețurilor acțiunilor la câștigurile corporațiilor era ceva ce puteai înțelege; astăzi sunt pe toate nivelurile. Este un accident modern, un accident al istoriei. Nu avem idee care este valoarea companiilor. În cea mai mare parte sunt narațiuni și povești despre accesarea unor finanțări viitoare ca să poți vinde altcuiva”, mai spune Taleb.

Există mulți investitori în domeniul capitalului de risc care au avut succes în trecut, dar acum nu mai reușesc să obțină profit deloc.

„Cineva va rămâne cu nota de plată la finalul mesei. La aceasta mă refer când vorbesc despre aceste evaluări nebunești ale companiilor”, a conchis Taleb.

Ne puteți urmări și pe Google News