Limba pe care o vorbești, determină modul în care gândești. Modul în care gândești, determină forma comunității în care trăiești.
Forma comunității în care trăiești, determină viitorul speciei, adică rezistența în timp a generațiilor următoare. Limba daco-românilor în toate etapele sale evolutive, se pare că și-a îndeplinit menirea istorică, deși cutume politice, stereotipuri științifice și lipsa de cercetare au denaturat multe adevăruri lingvistice. Paginile albe ale mileniului I e.n. din istoriei românilor au fost acceptate ca o normalitate mult prea repede iar subiectul a fost îngropat!
De aceea este inedită apariția Dicționarului Etimologic al Limbii Române ce reconfigurează apartenențe lingvistice și corectează stereotipuri istorice. Dezvăluirile bazate pe cele patru decenii de cercetare ale prof. univ. dr. Sorin Paliga redeschid un drum logic al evoluției firești al limbii române, ca parte a istoriei noastre necunoscute. Cuvintele revin astfel la adevărații autori și la locurile de proveniență.
Emisiunea ,,Limba daco-românilor,, este doar o parte a colaborării dintre profesorul Sorin Paliga și regizorul Leonardo Tonitza pentru ultima parte a trilogiei Niascharian, documentar dedicat necunoscutelor din istoria veche a proto-românilor, al continuității de locuire și de spiritualitate, al formării dinastiilor domnitoare Mușatină și Basarabă, viitorul film Niascharian – Valah.
Realizată în două părți, emisiunea ,,Limba daco-română,, deschide drumul spre o istorie logică și coerentă a românilor în perioada tumultoasă a primului mileniu al erei noastre, al migrațiilor și al denumirilor convenabil politic post-factum, urmând firul descoperirilor lingvistice și rămânând fideli conceptului ,,îi cred pe cei care caută adevărul, nu pe cei care se laudă că dețin adevărul!”