Premieră în justiția americană: execuție prin gazare cu azot
- Cristian Raducanu
- 25 ianuarie 2024, 11:44
Un deținut din Alabama care a primit pedeapsa capitală va fi executat prin gazare cu azot. Este pentru prima dată în SUA și în lume când se utilizează o astfel de metodă, pe care autoritățile judiciare lau catalogat-o ca fiind cea mai umană.
Un deținut din Alabama condamnat la pedeapsa capitală este la câteva ore distanță de a fi supus primei execuții din Statele Unite prin gazare cu azot. Curtea Supremă a SUA și o curte de apel inferioară au refuzat blocarea a ceea ce avocații lui Kenneth Eugene Smith au numit o pedeapsă crudă și neobișnuită.
Premieră în SUA: Pedeapsa capitală prin gazare cu azot
Pedeapsa capitală va fi pusă în practică cu ajutorul azotulului care urmează să fie pompat în corpul deținutului printr-o mască timp de până la 15 minute. Smith, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat în 1989 pentru uciderea soției unui predicator, Elizabeth Sennett, într-o crimă comandată chiar de soțul acesteia.
Execuția din Alabama este programată să aibă loc astăzi. Smith ar fi prima persoană care primește pedeapsa capitală prin această metodă în SUA și în lume. Avocații deținutului au declarat miercuri seară că au depus un alt apel la instanța supremă a țării în speranța unei amânări de 11 ore.
Smith a declarat la începutul acestei săptămâni că așteptarea sentinţei a fost resimțită ca o "tortură". Statul american Alabama a mai încercat să-l execute în urmă cu doi ani. Însă, tentativa a eșuat deoarece călăii nu au reușit să pună în practică sentința înainte ca mandatul de execuție să expire la miezul nopții.
Instanța a respins apelul
Smith a fost unul dintre cei doi bărbați care au primit pedeapsa capitală pentru uciderea victimei Sennett, în vârstă de 45 de ani, asasinată la 18 martie 1988. Aceasta a fost bătută cu un vătrai și înjunghiată în piept și în gât. Crima a fost regizată astfel încăt să pară o spargere și o intrare prin efracție în casă.
Soțul ei, un predicator plin de datorii, a orchestrat schema pentru a încasa banii de asigurare. S-a sinucis în timpul acnhetei .Complicele lui Smith, John Forrest Parker, a fost executat în 2010. La proces, Smith a recunoscut că a fost prezent când victima a fost ucisă, dar a declarat că nu a luat parte la atac.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că gazarea lui Smith ar putea fi considerată tortură sau alte tratamente crude, inumane sau degradante și a cerut să se pună capăt acestei situații. Avocații lui Smith au depus o contestație la Curtea Supremă.
Pedeapsa capitală pentru o crimă la comandă
Au invocat fatpul că supunerea condamnaților la mai multe încercări de execuție încalcă cel de-al optulea amendament al Constituției SUA, care îi protejează împotriva pedepselor "crude și neobișnuite". Miercuri, judecătorii au refuzat să audieze recursul și au respins cererea de oprire a execuției. Niciun judecător nu s-a opus în mod public hotărârii.
Smith a mai depus o altă contestație separată la Curtea de Apel unde a contestat legalitatea protocolului de utilizare a gazului de azot din Alabama. Dar și această instanță a respins cererea deținutului. Avocații lui Smith au declarat că vor face din nou apel la Curtea Supremă.
labama are una dintre cele mai mari rate de execuție pe cap de locuitor din SUA
Echipa sa de avocați susține că metoda gazului de azot este "recent lansată și netestată", lăsându-l pe acesta în pericol de a se sufoca cu propria vomă. Alabama a declarat într-un document depus în instanță că se așteaptă ca el să-și piardă cunoștința în câteva secunde și să moară în câteva minute.
Procurorul general al statului, Steve Marshall, a numit-o anterior "probabil cea mai umană metodă de execuție concepută vreodată". Deoarece medicamentele utilizate în injecțiile letale au devenit tot mai greu de găsit, Alabama și alte două state americane au aprobat utilizarea hipoxiei cu azot ca metodă alternativă de execuție.
Alabama are una dintre cele mai mari rate de execuție pe cap de locuitor din SUA și are 165 de persoane aflate în prezent în rândul condamnaților la moarte. Din 2018, statul a fost responsabil pentru trei încercări eșuate de injecție letală, în care condamnații au supraviețuit.