Model de administrație liberală. Cluj-Napoca, cel mai mare buget din istorie în 2024

Model de administrație liberală. Cluj-Napoca, cel mai mare buget din istorie în 2024 Sursa foto: Facebook

Municipiul Cluj Napoca are cel mai mare buget alocat, în acest an, din istoria orașului. Iar sumele alocate pentru investiții sunt mai mari cu 25,13% raportat la bugetul de anul trecut.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca susține că în acest an, Primăria beneficiază de cel mai mare buget din istorie. Potrivit primarului este vorba despre 720 de milioane de euro, din care mare parte va merge la investiții.

Emil Boc și-a prezentat obiectivele pentru 2024

Primarul municipiului Cluj Napoca a declarat că, prin comparații cu anul trecut, în 2024 fondurile destinate investițiilor au fost majorate 25,13%. Emil Boc a precizat că are în vedere proiecte importante de dezvoltare a municipiului. El a vorbit despre investiții în infrastructură, menite să ducă la crearea de noi locuri de muncă. Totodată, a făcut referire și la dezvoltarea ecologică și la digitalizare.

„Din bugetul de 721 de milioane de euro, 43% merg pentru dezvoltare (406 milioane de euro) şi restul pentru funcţionare (314 milioane de euro). Avem o creştere de 25% faţă de bugetul anului anterior, bazată pe investiţii, cea pe consum e ca un foc de artificii, produce rezultate pe moment, dar când s-au terminat artificiile ne scufundăm în beznă”, a spus primarul Emil Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul Boc a mai spus că bugetul de anul acesta reflectă viziunea politică de dezvoltare a orașului, a alianței PNL-UDMR.

Primăria are în vedere 24 de proiecte importante

Primarul Emil Boc a precizat că, în acest an, Municipalitatea pe care o conduce și-a propus să deschidă 24 de proiecte de investiții. Valoarea totală a acestora este de 240 de milioane de euro. El a a enumerat centura metropolitană, metroul, care intră în faza de lucru în Floreşti, Spitalul Regional de Urgenţă, conectarea Clujului la autostradă, Hub-ul educaţional din Borhanici, un cămin de bătrâni, pistă de biciclete Calea Turzii – str Observatorului.

„Obiectivul este de menține atractivitatea Clujului ca orașul nr. 1 în România în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE. În asta se transpune toată politica pe care o promovăm noi, o viață cât mai bună la Cluj-Napoca”, a declarat Emil Boc, într-o conferință de presă.

Potrivit spuselor sale, fondurile europene au o pondere foarte mare în bugetul local, pentru cheltuielile aferente investițiilor. Astfel, a vorbit despre sumele destinate demarării proiectelor importante, precum metroul și centura metropolitană. De asemenea, între proiectele propuse, Emil Boc a mai evidențiat Spitalul Regional de Urgență, dar și achiziția unor autobuze electrice.

vouchere pentru elevi la Cluj Napoca

Sursa foto: Facebook / Emil Boc

Emil Boc are grijă de generația tânără

Primarul municipiului Cluj Napoca a anunțat că elevii din municipiu vor beneficia, din toamnă, de vouchere culturale și sportive. Beneficiarii le vor putea folosi pentru a vizita muzee, expoziții, spectacole de teatru și pentru a practica diverse sporturi.

El a precizat că proiectul are la bază un model din Legea Educației. Actul normativ prevede acordarea unui voucher de 250 de lei pentru elevii de clasa a XII-a, ca să poată participa la activități culturale, excursii culturale, pentru achiziția de cărți etc.

„Pe lângă ce face Guvernul, Primăria va asigura din toamnă elevilor din clasa a IX-a vouchere de 300 de lei pentru a susține dimensiunea culturală, iar începând de anul viitor va urma altă clasă. Obiectivul este ca niciun copil din ciclul I-XII să nu fie omis de a beneficia de un voucher cultural de 300 de lei. Sensibilizăm tinerii în ceea ce privește importanța culturii. E important telefonul mobil, dar cultura adevărată se face la teatru, operă, muzee și prin carte cumpărată sau excursii cuturale”, a precizat Emil Boc.

Bugetul propus a fost estimat la 1,5 milioane de lei pe an, urmând ca voucherele să fie acordate unui număr de aproximativ 3.500 de elevi.