Protestul fermierilor și transportatorilor. Marcel Ciolacu, întâlnire cu miniștrii implicați în negocieri
- Antonia Hendrik
- 15 ianuarie 2024, 07:23
Marcel Ciolacu i-a chemat la discuții pe miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii care protestează. Întâlnirea va avea loc pe data 15 ianuarie, ora 09.30.
Marcel Ciolacu va avea luni, 15 ianuarie, ora 09.30, o întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.
Marcel Ciolacu, întâlnire de urgenţă cu miniştrii implicaţi în negocieri
Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat, duminică seara, după discuții de câteva ore la Ministerul Finanțelor, că negocierile au eșuat. Mai mult, au anunţat că protestele vor continua.
Marcel Ciolacu, discuţii pe toţi cei implicaţi în negocierile protestatarii. Sursa foto: Arhiva EVZ
În acest context, Marcel Ciolacu va avea, luni dimineață, o întâlnire cu ministrul de Interne și miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii care protestează, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.
Proteste. Sursa foto: Arhiva EVZ
Marcel Boloş, reacţie după negocierile eşuate cu fermierii şi protestatarii
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a explicat la ce concluzii s-a ajuns în urma discuțiilor cu fermierii şi transportatorii. În acest context, ministrul face apel la răbdare şi prudenţă în analiza acestor revendicări.
„Unele revendicări ale protestatarilor țin de unele facilitați fiscale în care România s-a angajat prin PNRR să le reglementeze într-un anume fel, lucru care s-a întâmplat prin Legea 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare şi cele mai consistente sunt cele care țin de zona facilitaților din agricultură, industria alimentară şi construcții.
Ori noi ştim că acest lucru este cuprins în PNRR şi ştim că aceste jaloane sunt ireversibile şi nu se pot face modificări. Dar zona aceasta care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi înţelegem şi suntem de acord trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia care sa fi una care nu se întoarce împotriva dumnealor.
Am socotit că trebuie să fim foarte prudenți în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care de exemplu subvențiile care se fac prin plăţi europene ar fi periclitate. Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor dar şi investițiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de scoli, în infrastructura spitalicească şi țin de reformele prin care ne-am angajat prin PNRR, a declarat Marcel Boloş.