Alcoolul la volan. Informațiile pe care trebuie să le știe orice șofer
- Ionel Sclavone
- 13 ianuarie 2024, 17:10
Alcoolul reprezintă una dintre marile probleme ale unui conducător auto. Obligat de lege să nu conducă băut, acesta trebuie să spună nu paharelor de alcool care i se oferă, la fiecare petrecere. Ceea ce, uneori, trebuie să recunoaștem, este foarte dificil.
Alcoolul este unul dintre cei mai mari dușmani al șoferilor. Aceștia trebuie să știe că există o perioadă de timp în care o băutură consumată se absoarbe în organism. Abia după aceea, cei care au băut un pahar sau două, se pot urca la volan. În funcție de concentrația de alcool a băuturilor se stabilește și timpul în care efectele nocive dispar.
Alcoolul provoacă probleme șoferilor
Medicii arată că există o perioadă de timp până când, după o băută, alcoolul consumat este procesat și absorbit în organism. În acest interval de timp, nu este bine ca șoferii să urce la volan.
Un ficat sănătos poate procesa o băutură în aproximativ o oră. Însă aceasta nu este o regulă general valabilă, timpul fiind diferit de la un organism la altul. În plus, alcoolul rămâne mai mult timp în unele părți ale organismului până la metabolizarea completă. Specialiștii arată cam în ce interval de timp se absoarbe din diferitele organe.
- Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore
- Alcool în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore
- Alcool în urină – poate fi depistat între 80 de ore
- Alcool în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore
- Alcoolul în foliculii de păr – poate fi depistat până la 3 luni
Șoferii trebuie să se pună la curent cu aceste informații pentru că așa vor reuși să evite problemele cu legea.
Ce se întâmplă în organism
Organismul procesează și metabolizează băuturile alcoolice într-un anumit interval de timp. Odată înghițită, băutura trece prin sistemul digestiv, ajunge în stomac și, mai apoi în intestinul subțire. Aproximativ 20% din cantitatea de alcool este absorbită prin stomac. Iar cea mai mare parte, 80% ajunge prin intestinul subțire în fluxul sanguin.
Prin sânge, alcoolul se răspândește rapid în tot corpul și afectează mai multe organe interne. În cele din urmă ajunge la ficat, acolo unde are metabolizarea. Procesul durează în funcție de numărul băuturilor consumate. Dacă o persoană consumă mai mult alcool, organismul îl metabolizează într-o durată de timp mai mare. Iar până atunci va rămâne în sânge și în alte țesuturi.
Se estimează că între 90% și 98% din tot alcoolul care intră în organism este metabolizat și absorbit. Restul este eliminat din organism prin transpirație, urină, vărsături și fecale.
În câtă vreme este eliminat alcoolul
O persoană care a consumat alcool trebuie să știe că există un timp pentru fiecare tip de băutură. Eliminarea cantității de alcool depinde și de anumiți factori, precum vârsta sau greutatea consumatorului. Astfel, în cazul unei persoane cu o greutate de 70 de kilograme, se estimează că alcoolul se elimină în următoarele intervale de timp:
- Un litru de vin se elimină într-un interval cuprins între 7 ore şi 9 ore;
- O bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
- 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore;
- 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore.