Speculațiile pe tema sănătății lui Iliescu bagă guvernul în priză. Lege pentru înmormântarea fostului președinte

Speculațiile pe tema sănătății lui Iliescu bagă guvernul în priză. Lege pentru înmormântarea fostului președinte Sursa foto: Arhiva EVZ

Ion Iliescu va avea parte, la înmormântare, de funeralii de stat, prevăzute printr-un act normativ adoptat de Guvern. Reglementarea stabilește cadrul legal în baza căruia vor fi organizate ceremoniile de înmormântare pentru șefii de stat, foști sau în funcție, în caz de deces.

Ion Iliescu, la fel ca și Emil Constantinescu, Traian Băsescu sau Klaus Iohannis, va fi înmormântat conform unui ceremonial special. Acesta a fost reglementat prin act normativ de Guvern, în ultima ședință. Coincidență, noul act normativ a fost adoptat la câteva ore după ce presa a aflat că fostul președinte se confruntă cu probleme de sănătate.

În urmă cu câteva ore, presa a relatat că starea de sănătate a fostului președinte Ion Iliescu nu este tocmai bună. În vârstă de 93 de ani, Iliescu a fost subiectul multor glume, mai mult sau mai puțin reușite din cauza longevității sale. De această dată, el a primti vizita, de urgență, a medicului Mircea Beuran, acasă. Iar acest lucru a dat naștere la noi speculații.

Ion Iliescu va fi înmormântat cu funeralii de stat

Coincidență, la scurtă vreme după ce informația despre sănătatea lui Ion Iliescu a apărut în presă, guvernul a adoptat o reglementare specială. Este vorba despre un act normativ care stabilește ceremonialul după care vor fi înmormântați foștii șefi de stat. Premierul Marcel Ciolacu a sunat adunarea miniștrilor, punând pe ordinea de zi un act de reglementare special.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul a elaborat cadrul legal pentru crearea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat. Este vorba despre o ordonanţă ce modifică și completează Legea 215/2016 privind ceremoniile oficiale. De aceste reglementări va beneficia și Ion Iliescu

„Astăzi s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat. Este un ceremonial rezervat actualilor şi foştilor şefi de stat. Este cel mai înalt grad de recunoaştere a meritelor unui cetăţean român în slujba ţării sale şi pentru a vedea în ce va consta această coordonare instituţională în caz de funeralii naţionale va trebui să vină şi o altă hotărâre de Guvern care va detalia toată această procedură”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ion Iliescu înmormântat după o nouă lege

Marcel Ciolacu. Sursă foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ce prevede reglementarea adoptată de guvern

În prezent, legea stabilește că „funeraliile de stat sunt ceremonii oficiale organizate de Guvern în cazul decesului Preşedintelui României şi al foştilor şefi de stat ai României”. Acestea includ și onoruri militare prevede legea, de care vor beneficia Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

Pentru desfășurarea funeraliilor de stat „se constituie Comitetul de organizare a funeraliilor de stat”. Aceasta este o structură coordonată de Șeful Cancelariei Prim-Ministrului. Comitetul va fi format din mai mulțimembri și va funcționa în baza unui regulament, ce urmează să fie adoptat prin Hotărâre a Guvernului.

Proiectul va avea un „impact social pozitiv asupra cetățenilor țării prin arătarea înaltei considerații de care se bucură cei care au reprezentat cu cinste țara“. Justificarea apare în nota de fundamentare care îl însoțește.

Funeralii regele Mihai

Funeralii Regele Mihai Sursa foto: EVZ

Regele Mihai, îngropat cu onoruri militare

Ion Iliescu este primul președinte post-decembrist. El va beneficia de funeralii de stat, conform noilor reglementări adoptate de guvern. Anterior, Regele Mihai, care a murit în 2017, a fost înmormântat, conform protocolului de la vremea respectivă cu onoruri militare. Regele Mihai I a fost depus în noua necropolă regală de la Curtea de Argeş, alături de soţia sa, regina Ana.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu trenul regal. În onoarea fostului suveran, fost mareşal şi comandant suprem al armatei României, au fost trase 21 de salve de tun. Garda de onoare a prezentat pentru ultima oară onorul majestăţii sale regele Mihai. De asemenea, fanfara a intonat imnul de stat al României şi imnul regal.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de patriarhul BOR, Daniel, în prezenţa familiei regale şi a reprezentanţilor familiilor regale străine invitaţi la funeralii.