Reguli noi privind cumularea pensiilor cu alte venituri. Ce români vor fi afectați

Reguli noi privind cumularea pensiilor cu alte venituri. Ce români vor fi afectați Salarii. Sursă foto: Arhiva EVZ

Odată cu noua lege a pensiilor, noi măsuri legate de cumulul pensie-salariu vor fi implementate în România. Conform noilor prevederi, pensiile vor putea fi cumulate doar cu anumite venituri.

Legea 360/2003 aduce o serie  modificări importante în sistemul public de pensii. Printre acestea se numără și prevederile legate de cumulul pensie-salariu. Potrivit noilor reguli, cumularea pensiilor se va putea face doar cu anumite venituri.

Pensii 2024. Noi reguli pentru beneficiari

Noile prevederi legate de cumulul pensiei cu alte venituri, precum și cele referitoare la beneficiarii care primesc mai multe pensii speciale ar urma să intre în vigoare din această toamnă.

Legea 360/2023 permite în continuare cumularea pensiilor cu alte surse de venit, neputând fi luată în calcul suspendarea pensiei. Cu toate acestea, regulile pentru veniturile care pot fi obținute concomitent cu pensia se vor schimba.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, cei care primesc pensii de la stat le pot cumula cu alte venituri, fără anumite limite. Legea care ar urma să intre în vigoare in toamnă aduce o nouă regulă în acest sens. Astfel articolul 105 al acesteia arată că pensia va putea fi cumulată, din septembrie 2024, doar cu veniturile pentru care este obligatorie plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), respectând prevederile Codului Fiscal.

„În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:

a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată; b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)”, arată articolul 105 din noua lege a pensiilor.

Reguli noi privind cumularea pensiilor cu alte venituri. Toți românii trebuie să știe

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prevederile Codului Fiscal 

Potrivit Codul fiscal actualizat, veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale sunt cuprinse în articolul 137. Acestea vizează indemnizațiile de șomaj sau de asigurări sociale de sănătate, precum și veniturile independente.

Art. 137. – Categorii de venituri supuse contribuţiilor de asigurări sociale

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuţi la art. 136, datorează, după caz, contribuţii de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;

b) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;

c) indemnizaţii de şomaj;

d) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate”, potrivit Codului Fiscal.

Reguli noi privind cumularea pensiilor cu alte venituri. Toți românii trebuie să știe

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Măsuri diferite pentru cei care încasează pensii speciale

Conform noii legi, beneficiarii care se încadrau la două sau mai multe pensii speciale vor fi nevoiți să aleagă, până în luna octombrie, doar una dintre acestea.

Totodată, românii pot o pensie pentru activitatea desfășurată într-un sistem propriu de asigurări sociale, neintegrat în sistemul public de pensii, pot cumula aceas venit  cu cel provenit din sistemul public de pensii.