Constantin Vasiliu Bolnavu - opt decenii de la moarte

Constantin Vasiliu Bolnavu - opt decenii de la moarte

Constantin Vasiliu Bolnavu - opt decenii de la deces. Prin ce a rămas celebru marele filantrop român

Constantin N.Vasiliu Bolnavu s-a născut la 4 aprilie 1867 la Ploiești. A fost unul dintre cei care au sprijinit ca filantrop învățământul superior și pe studenții români, fiind preocupat de existența spațiilor de cazare adecvate pentru ei, dar și de oferirea unor burse celor mai talentați dintre studenți.

Constantin Vasiliu Bolnavu - activitatea filantropică

Despre Constantin Vasiliu Bolnavu se știe că a avut o minte sclipitoare. S-a  școlit la Viena, capitala Imperiului Austro-Ungar, unde a obținut două licențe ăn Economie și Drept.

A reușit să înmulțească suprafața de teren pe care a moștenit-o din familie, astfel că a deveit unul dintre cei mai importanți propietari funciari ai Vechiului Regat, adică România înainte de Marea Unire.

Imediat după anul 1910, când Henri Coandă a eșuat cu zborul său cu avionul cu reacție dar a observat fenomenul pe care mai târziu îl va teoretiza drept Efectul Coandă, Constantin N Vasiliu Bolnavu i-a oferit o bursă pentru a putea continua cercetările.

Fundația

Acum 101 ani, în 1923, marele filantrop Constantin Vasiliu Bolnavu a deschis o fundație cu sediul în București, Piața Amzei, pe care o va înzestra cu un capital de 12 milioane lei și cu un important fond funciar la marginea Capitalei.

Ca o precizare, suma de 12 milioane lei pe care filantropul a oferit-o Fundației Universitare Constantin N.Vasiliu Bolnavu reprezenta cuantumul alocării bugetare a sttului pentru cazarea în cămine a studenților.

Scopul Fundației era evidemt, sprijinirea studenților din toate regiunile României Mari să locuiască în București unde veniseră acolo la studiu.

Constantin N Vasiliu Bolnavu - de unde vine cognomenul Bolnavu

Constantin Vasiliu Bolnavu și-a adăugat cognomenul Bolnavu  de la bunicul său căruia i se spunea Bolnavu dar ajuta pe toată lumea. Oamenii spuneau despre bunicul filantropului: „du-te la Bolnavu că e foarte bun la suflet”. În 1928, filantropil alocă 575 hectare la Sinaia construirii unei facilități de odihnă pentru oamenii de cultură din România.

El a cumpărat mai multe clădiri la Roman, unde dorea să se facă o Universitate Populară. Unul din eforii fundației sale a fost chiar emientul istoric Nicolae Iorga.Tot la Roman a construit un cămin pentru elevii de liceu care veneau să învețe din mediul rural în orașul Roman.

A primit mai multe decorații de la regii României: Steaua României, în grad de ofițer, conferită de Regele Carol I;Steaua României, în grad de comandor, acordată în anul 1926 de Regele Ferdinand I;Steaua României, în grad de mare ofițer, conferită de Regele Carol al II-lea, în anul 1931.

Constantin Vasiliu Bolnavu, grav bolnav, s-a stins din viață la București, la reședința sa la 6 ianuarie 1944 și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News