Lukașenko, noi jocuri de putere. Și-a acordat imunitate pe viață în fața anchetelor penale

Lukașenko, noi jocuri de putere. Și-a acordat imunitate pe viață în fața anchetelor penale Aleksandr Lukașenko.Sursa foto: Arhiva EVZ

Preşedintele Belarusului își oferă imunitate pe viață privind anchetarea penală. Mai mult, ajuns la 69 de ani, acesta continuă să își consolideze puterea, apelând la o nouă lege.

Preşedintele din Belarus, Alexander Lukaşenko, a semnat lege care îi oferă imunitate pe viaţă faţă. Astfel, liderul nu va putea fi anchetat penal. Totodată, măsura îi împiedică pe liderii opoziţiei care trăiesc în exil să candideze la alegerile prezidenţiale.

Lukaşenko, imunitate pe viață în fața anchetării penale

Legea ar trebui să se aplice tuturor foștilor președinți din Belarus, precum şi membrilor familiei acestora. În realitate, măsura este avantajoasă doar pentru Lukaşenko.

Ajuns la vârsta de 69 de ani, acesta a condus Belarus cu mână de fier pentru aproape trei decenii. Cetățenii susțin însă că legea a fost concepută pentru consolida şi mai mult puterea lui Lukaşenko.

Ne puteți urmări și pe Google News
Lukașenko, noi jocuri de putere. Și-a acordat imunitate pe viață în fața anchetelor penale

Belarus. Sursa foto: Dreamstime.com

Își elimină competitorii

Următoarele alegeri prezidențiale din Belarus ar urma să aibă loc în 2025. Actualul președinte a avut grijă să îi elimine pe unii dintre competitori. Legea care îi oferă imunitate presupune și împiedicarea candidaților din exil de a încerca să ajungă la putere. Măsura a fost gândită pentru a înăspri cerinţele pentru candidaţii la președenție.

Vor avea șansa să candideze doar  care au locuit permanent în Belarus. Aceștia trebuie să aibă in spate minim  20 de ani în care au locuit pe teritoriul acestui stat. De asemenea, aceștia trebuie să dețină  permis de reşedinţă în altă ţară pentru a candida.

Lukașenko, noi jocuri de putere. Și-a acordat imunitate pe viață în fața anchetelor penale

Belarus. Sursă foto: dreamstime.com

Zilele lui Lukaşenko la putere ar fi numărate

Măsurile luate de președintele Belarusului au stârnit deja reacții dure din partea cetățenilor. Cei mai mulți dintre aceștia critică modul în care acesta conduce statul. De altfel, nu este prima dată când liderul atrage critici.

În 2020, Belarusul a fost zguduit de proteste în masă, acestea având legătură cu realegerea  lui Lukaşenko. Acesta prelua în perioada respectivă al şaselea mandat. Atât opoziția, cât și Occidentul au considerat că rezultatele au fost obține prin fraudă.

Autorităţile au reţinut în 2020 peste 35.000 de persoane.

Conform noii legi, președintele„nu poate fi făcut răspunzător pentru faptele comise în legătură cu exercitarea puterii sale prezidenţiale”.

Legea mai arată că preşedintele şi membrii familiei sale vor primi protecţie de stat de viaţă, îngrijiri medicale, asigurări de viaţă şi de sănătate.