Pensiile stabilite după 2019 se recalculează. Modificări la indemnizațiile pentru copii

Pensiile stabilite după 2019 se recalculează. Modificări la indemnizațiile pentru copiiRecalcularea pensiei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensiile stabilite după anul 2019 vor fi recalculate, a anunțat Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova. De asemenea, vor suferi modificări indemnizațiile pentru copii.

Este vorba despre pensiile pentru limita de vârstă stabilite după 1 ianuarie 2019, pentru un stagiu de cotizare mai mare de 2 ani. De asemenea, vor fi recalculate și pensiile reexaminate la etapele anterioare, dacă persoanele au mai realizat între timp un stagiu de cotizare de cel puțin 2 ani.

Recalcularea va începe după 1 ianuarie 2024, a anunțat Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Și pensiile pentru dizabilitate intră la recalculare

Tot după 1 ianuarie 2024 se vor reclacula şi pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, dacă persoanele în cauză au realizat un stagiu de cotizare de la 2 ani până la 7 ani.

CNAS mai anunță că cererile de reexaminare pot fi depuse începând cu 1 ianuarie 2024, în formă electronică, prin utilizarea serviciului „e-Cerere. Reexaminare pensieˮ.

Serviciul poate fi accesat pe pagina web cnas.gov.md şi pe portalul guvernamental servicii.gov.md.

CNAS Moldova

CNAS Moldova a anunțat recalcularea unor pensii, după 1 ianuarie 2024 / sura foto: cnas.md

Pensiile se recalculează. Ce documente sunt necesare

Este necesar ca în cererea de recalculare să fie precizare și următoareșe date de identificare:

    - tipul pensiei care se solicită a fi reexaminată (limită de vîrstă sau dizabilitate)

   - numărul de identificare (IDNP)

   - data, luna, anul naşterii beneficiarului, mai precizează CNAS.

Cererile de reexaminare a pensiilor vor fi examinate în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii.

Pensia reexaminată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, a mai precizat instituția.

Pentru informaţii suplimentare, pensionarii pot contacta Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777.

Modificări la indemnizațiile pentru copii

Începând cu 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare și modificările la cadrul normativ prin care se simplifică procesul de acordare a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii.

Indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani precum și indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină vor fi stabilite de Casa Naţională de Asigurări Sociale din oficiu pentru mamă.

Părinți

O serie de indemnizații pentru copii se modifică / Sursa foto: Arhiva EVZ

Dacă aceasta nu întrunește condițiile de stabilire a indemnizației, sumele se vor acorda tatălui, în baza datelor privind naşterea copilului disponibile în Registrul de Stat al Populației. Nu este necesară depunerea unei cereri la casa teritorială de asigurări sociale.

Și tot de la 1 ianuarie 2024, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se stabileşte pentru unul dintre părinții asigurați, fără condiția ca părintele să se afle în concediu de îngrijire a copilului.