Un nou deepfake cu Maia Sandu a început să circule pe rețelele sociale din Republica Moldova.
Președinția Republicii Moldova face apel la cetățeni să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele și canale, în urma unui nou deepfake cu Maia Sandu.
Maia Sandu, victima unui nou deepfake
Pe un canal de Telegram a apărut un nou deepfake cu președinta Maia Sandu. De această dată, în acest video, șefa statului îi felicită pe moldoveni în noaptea de Revelion și îi îndeamnă cetățenii să o voteze la următoarele alegeri prezidențiale. Pe toată durata înregistrării, actrița care interpretează rolul Maiei Sandu face tot felul de glume.
„În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei și a conducerii democratice, imaginea șefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii și a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, în consecință să slăbească instituțiile democratice din Moldova.
Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că informațiile distribuite în spațiul public, însoțite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake”, se arată în comunicat al președinției Republicii Moldova.
Apelul Președinției
Președinția a dezmințit autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului și a condamnat aceste practici de dezinformare.
„Îi îndemnăm pe toți cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și sigure, iar informația din alte surse să o verifice”, se mai arată în documentul citat.
Reamintim că, în noiembrie, pe rețelele de socializare a apărut un clip video deepfake cu președinta Maia Sandu, prezentat drept o știre difuzată de Moldova 1. Pe Facebook, postarea era rulată ca publicitate de pagina Moldova Prietenoasă.
În imagine apare prezentatoarea „Mesagerului”, Elena Băncilă, care introduce un mesaj de interes public al președintei Maia Sandu. Ulterior apare o declarație simulată a președintei Maia Sandu.
Atacul din septembrie la Maia Sandu, plătit de o pagină asociată cu Ilan Șor
Aceeași pagină a plătit publicitate pentru a difuza un clip cu Ilan Șor - aproximativ 1000 de euro.
Moldova Prietenoasă a fost înregistrată pe 2 mai 2023 cu o altă denumire - Innovative IdeasExpress YourselfScience Fiction & Fantasy. Este înscrisă la categoria Site web de știri, iar pe 24 septembrie 2023, numele i-a fost schimbat în Moldova Prietenoasă.
Administrația prezidențială a cerut companiei Meta, care deține Facebook și Instagram, să elimine clipul video.
„Așteptăm să se intervină cât de curând. Este încă o dovadă despre cât de murdar funcționează propaganda făcută de o grupare criminală în interesul unui stat străin cu scopul de destabilizare și inducere a urii în societate.” - a declarat consiliera prezidențială pentru comunicare publică Irina Gotișan-Sotnic.