România, în Schengen din martie 2024. Aderarea va avea loc în două etape
- Alexandru Sălăvăstru
- 27 decembrie 2023, 20:16
Peste două zile va avea loc votul în Consiliul Reprezentanților Permanenți (COREPER). Reprezentații misiunilor diplomatice la UE votează intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene, fluviale și maritime.
Ambasadorul Austriei la UE va vota în favoarea aderării României la Schengen cu porturile și aeroporturile. Acest lucru se va întâmpla în luna martie.
România în Schengen din martie 2024
Comitetul Reprezentanților Permanenți la Uniunea Europeană este format din șefii sau adjuncții șefilor de misiuni diplomatice la Bruxelles.
În ceea ce privește frontierele terestre, acest aspect nu face obiectul votului de peste două zile.
România a renunțat să convoace un Consiliu Extraordinar JAI la finalul acestui an, pentru aderarea la Schengen.
Consiliul COREPER, șansa României
Autoritățile de la București optează pentru o variantă mai avantajoasă. Aceasta este reprezentată de un vot favorabil în cadrul Comitetul Reprezentanților Permanenți - COREPER. Comitetul îi reunește pe șefii și adjuncții de misiuni diplomatice la Bruxelles, din statele membre.
Ulterior, votul în COREPER ar urma să fie validat și într-o reuniune de Consiliu al Uniunii Europene.
Olanda a renunțat luna aceasta la veto-ul față de Bulgaria pentru Schengen.
Șansele extinderii Schengen cu România și Bulgaria au crescut
Anul trecut, guvernul de la Viena s-a exprimat împotriva extinderii spațiului Schengen. Aceștia au adus drept argument fluxul mare de migranți care ajung în centrul și vestul Europei.
În ultimele săptămâni, guvernul de la Viena a semnalat că își reconsideră opoziția. Europarlamentarul Eugen Tomac a declarat recent:
„România ar comite o mare eroare, dacă ar accepta aderarea la Spațiul Schengen în trepte, mai întâi cu aeroporturile, apoi cu frontierele terestre. Trebuie să subliniem că există o schimbare de abordare. Cu toate acestea, este o abordare destul de riscantă și destul de neserioasă a Austriei în relația cu România și Bulgaria.
Deși este singurul stat din UE care a rămas în această logică de blocaj în ceea ce privește intrarea noastră în Spațiul Schengen, totuși încearcă să prezinte această evoluție nouă ca pe un mare avantaj pe care ni-l face nouă”, a spus europarlamentarul Eugen Tomac.