Greșelile în trafic, taxate mai scump în 2024. Sancțiunile care ajung la 3.300 de lei

Greșelile în trafic, taxate mai scump în 2024. Sancțiunile care ajung la 3.300 de leiPoliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Valoarea punctului de amendă creşte de anul viitor. Astfel, amenzile vor fi mai mari în cazul sancțiunilor rutiere, iar clasele acestora vor fi încadrate diferit. Punctul de amendă rămâne la valoarea actuală doar până în 31 decembrie.

Șoferii vor plăti amenzi mai mari în 2024. Valoarea punctului de amendă va crește de la 1 ianuarie. Conform noilor schimbări de anul viitor valoarea maximă a unei sancțiunii atribuite persoanei fizice ajunge la 3.300 de lei.

Pentru a evita să plătească astfel de amenzi, șoferii din România trebuie să fie la curent cu informațiile oficiale, transmise de ajtoritățile conpetente.

Amenzi mai mari în 2024

Actualul Codul Rutier prevede ca punctul de amendă să aibă valoarea de 10% din salariul minim brut pe economie. Aceasta fiind îngheţată la pragul de 145 lei, încă din 2017. Șoferii plătesc amenzi raportate la salariul minim brut pe economie din perioada în care acesta era de 1.450 de lei.

Schimbările vor fi aplicate conform OUG nr. 115/2023 privind măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice. Ordonanța pentru combaterea evaziunii fiscale, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023, prevede ca punctul de amendă să reprezinte în  2024, 5% din salariul minim brut.

Ce valoare are amenda maximă

Începând cu anul 2024, amenda maximă ajunge la 3.300 de lei, în cazul persoanelor fizice. Într-un astfel de caz sunt aplicate 20 de puncte de penalizare.Amenda maximă pentru persoanele juridice ajunge la 100 de puncte de penalizare. Valoarea acesteia ajunge la pragul de 16.500 de lei.

Conform noilor reguli, dacă un șofer este prins în trafic fără centura de siguranţă, acesta riscă o amendă de 500 de lei. Mai mult, în cazul folosirii telefonului mobil în timpul condusului, sancțiunea ajunge la 1.320 de lei.

Conducătorii auto se numără print  cei afectați de măsurile fiscal bugetare.

Greșelile în trafic, taxate mai scump în 2024. Șoferii care vorbesc la telefon, amendați cu o sumă mare

Amenzi. Sursa: Arhiva EVZ

Tipurile de amenzi din România

În țara noastră există cinci clase de amendă. Patru dintre acestea sunt  aplicate strict persoanelor fizice. A cincea categorie vizează sancțiunile aplicate persoanelor juridice. Clasa l include 2/3 puncte-amendă, în timp ce a doua clasă ajunge la 4-6 puncte-amendă. De asemenea, clasa a treia include 6-8 puncte-amendă, iar cea de a patra, între 9 și 20 de puncte-amendă. Clasa a cincea, categoria destinată persoanelor juridice prevede între 21 și 100 de puncte-amendă.