Punctul de amendă se va calcula într-un mod diferit. Valoarea acestuia ar urma să ajungă la 5% din salariul minim brut pe țară. Astfel, în 2024, șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi sancționați mai aspru.
Șoferii care încalcă regulile de circulație vor primi amenzi mai mari. Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență referitor la punctul de amendă. Astfel, de la 1 ianuarie, sancțiunile pentru conducătorii autor vor fi mult mai aspre.
Amenzi mai mari în 2024
Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede o serie de măsuri fiscale bugetare. Printre acestea se numără și noul mod de calcul al amenzilor de circulație. Conform acestuia, de la începutul anului 2024, șoferii care fac greșeli în trafic vor primi amenzi mai usturătoare.
Guvernanții vor să majoreze valoarea punctului de amendă până la 5% din salariul minim brut pe țară. Conform vechilor prevederi, punctul de amendă reprezenta 10% din salariul minim brut. Valoarea acestuia a fost înghețată la pragul de 145 de lei.
Punctul de amendă, calculat în funcție de valoarea salariului minim
De anul viitor, conducătorii auto ar urma să primească amenzi mai mari. Valoarea punctului va fi calculată în funcție de valoarea salariului minim. Acesta a fost majorat în octombrie la 3.300 lei. Conform noilor calcule, valoarea punctului ar urma să ajungă la minim 165 de lei.
În cazul în care actuala guvernare va lua decizia să majoreze salariul minim brut la 3700 de lei, punctul ar ajunge la 185 de lei.
„Art. XLVII - La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, arată proiectul de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor.
Amenzi cu 14% mai mari
Potrivit noilor calcule șoferii din România care încalcă legea ar urma să fie taxați cu până la 14% mai mult. Valoarea punctului a fost stabilită, în 2017, la 145 de lei. Mai multe ordonanțe de urgență ale Guvernului au plafonat cuantumul acesteia. Valoarea contravențiilor aplicate conducătorilor auto este stabilită de Codul rutier.
În funcție de abaterile făcute, șoferii români ar putea plăti până la 20 de puncte de amendă. În același timp, persoanele juridice ar putea ajunge până la pragul de 100 de puncte.