Furtuna Pia lovește România cu forța unui uragan, în câteva zile

Furtuna Pia lovește România cu forța unui uragan, în câteva zile Sursă: Iofoto | Dreamstime.com

Furtuna Pia loveşte mai multe ţări din Europa, printre care şi România, în următoarele zile, cu forţa unui uragan. Administraţiile de Meteorologie din mai multe ţări euopene au emis deja alerte, care sunt în curs de actualizare.

Furtuna Pia este una dintre cele mai puternice furtuni din apropierea Crăciunului. România, dar și alte țări din Europa vor fi afectate de acest fenomen. Meteorologii din Germania au denumit furtuna „Zoltan”, în timp ce specialiştii din alte ţări i-au pus numele „Pia”.

Furtuna Pia se apropie

Furtuna urmează să îşi facă efectul în perioada 21-22 decembrie 2023 şi va lovi cu forţa unui uragan. Viteza rafalelor de vânt urmează să fie de până la 130 de km/h. Administraţiile de Meteorologie din mai multe ţări euopene au emis deja alerte, care sunt în curs de actualizare.

Cod portocaliu de vânt extrem

Danemarca a emis un cod portocaliu de vânt extrem, la fel ca şi Germania, Slovacia şi Elveţia. În Olanda, specialiştii au emis o avertizare meteo cod roşu de inundaţii, în timp ce Marea Britanie, Lituania, Letonia şi Estonia au emis avertizări cod galben de vânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi România va fi grav afectată de furtuna Pia, mai ales în vest, centru şi nord, cu vânt, lapoviţă şi ninsori, dar şi un viscol puternic în zona de munte, în acest weekend, informează Antena 3.

Furtuna

Furtuna Pia lovește România cu forța unui uragan. Sursa foto: Twitter/Eric Wilhelm

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Prognoza meteo pentru săptămâna 18-25 decembrie 2023, arată că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice și în extremitatea de sud a țării.

Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Carpaților Orientali și a Munților Apuseni și local în regiunile centrale și nord-vestice, iar în regiunile extracarpatice va fi în general deficitar.

În săptămâna 25 decembrie 2023 - 1 ianuarie 2024, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice și nord-estice.Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, dar mai ales în Carpații Occidentali și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 1-8 ianuarie 2024, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice și centrale și în zonele montane aferente.