Vești proaste despre concediile medicale: Guvernul impozitează indemnizațiile cu 10%
- Ionel Sclavone
- 19 decembrie 2023, 15:56
Guvernul va taxa indemnizațiile pentru concediu medical cu 10%, reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS). Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că românii vor primi mai puțini bani.
Guvernul reduce indemnizațiile de concediu medical, fapt ce va afecta veniturile angajaților bolnavi. Este ultima găselniță a coaliției PSD și PNL, pentru a mai scoate ceva bani din buzunarele românilor. Aceasta pe lângă restul taxelor și impozitelor ce vor fi majorate de la 1 ianuarie.
Doar indemnizațiile acordate pentru accidente de muncă sau boli profesionale rămân scutite de CASS.
Guvernul scoate bani din buzunarele românilor
De la 1 ianuarie, mai multe taxe și impozite vor fi majorate de coaliția de guvernare PSD - PNL. Între altele, românii vor plăti TVA mai mare dacă vor dori să mănânce sănătos ori să facă sport. Guvernul a decis să majoreze TVA pentru hrana sănătoasă din surse bio și pentru abonamentele la sălile de sport.
Iar asta nu este tot, Marcel Ciolacu vrea și mai mulți bani de la români și impune o nouă taxă. Aceasta deși, atât el cât și Nicolae Ciucă s-au jurat că nu vor introduce noi taxe.
Guvernul va taxa cu 10% indemnizațiile pentru concediul medical, plătit românilor bolnavi. Acest lucru îi va determina pe aceștia - din cauza veniturilor mici - să renunțe la perioadele de refacere sau de convalescență.
Legea este modificată
OUG nr. 115/2023, Guvernul introduce la articolul 155 alineatul (1), după litera h), o nouă literă, lit. i). Prin acest alineat se elimină din categoria veniturilor scutite de CASS indemnizațiile de concedii medicale (indemnizațiile de asigurări sociale din OUG nr. 158/2005). Aceste venituri trec în categoria celor taxate cu 10% pentru CASS.
„…indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede recenta OUG. 115/2023, publicată vineri în Monitorul Oficial.
Cu alte cuvinte, salariații vor încasa indemnizații mai mici cu 10%, întrucât angajatorii vor trebui să le rețină procentul pentru CASS. Până acum, acestor indemnizații li se aplica doar impozitul de 10% și CAS-ul.
Guvernul vrea banii de concedii medicale
Impunerea cu CASS a indemnizațiilor de concedii medicale nu li se aplică doar angajaților. Cota de 10% va fi aplicată și celor care se asigură facultativ, PFA și cei care practică profesii liberale. De asemenea, sunt vizați șomerii, care au dreptul la aceste indemnizații, sau altor categorii de persoane care nu sunt angajate, dar care au dreptul, în anumite condiții, la indemnizațiile medicale. Sunt vizate următoarele tipuri de concedii medicale:
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice;
- concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Accidentele de muncă vor fi scutite
Conform OUG 115, Guvernul scutește de CASS, indemnizațiile acordate persoanelor care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă. Acestea sunt acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002.
De menționat că primele cinci zile ale concediului medical sunt suportate de angajator. Pentru restul zilelor de concediu medical, banii vin de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.