Biologii marini au observat recent un delfin cu „degete” asemănătoare celor umane
- Dosofteea Lainici
- 18 decembrie 2023, 16:29
Vara trecută, cercetătorii din Golful Corint au descoperit un delfin cu degete mari pe înotătoare. Se spune că sănătatea delfinului este bună, dar defectul pare să fie genetic.
Un delfin cu „degete” asemănătoare celor umane. Coordonatorul științific și președintele Institutului de cercetare a cetaceelor Pelagos Cetacean Research Institute, Alexandros Frantzis, a declarat pentru Live Science că delfinul „înota, sărea, [și] se juca” și putea ține pasul cu grupul său, în ciuda apendicelor sale neobișnuite.
Deși delfinul cu degete pare să fie „prosper”, înotătoarele sale deformate sunt neobișnuite.
„A fost pentru prima dată când am văzut această morfologie surprinzătoare a înotătoarelor în 30 de ani de cercetări în largul mării și de studii în timp ce monitorizam toți delfinii eșuați de-a lungul coastelor Greciei”, a declarat Frantzis.
Cum a ajuns delfinul să aibă degete mari?
Potrivit cercetătorilor, creatura pare să fie în stare bună de sănătate. În schimb, înotătoarele sale neobișnuite sunt, cel mai probabil, rezultatul unui defect genetic prenatal.
„Faptul că această neregularitate se regăsește la ambele înotătoare ale delfinului și că nu sunt prezente leziuni ale pielii explică de ce nu ar putea fi vorba de o boală, ci de o expresie a unor gene foarte rare”, a declarat Frantzis într-o declarație pentru USA TODAY.
De fapt, toți delfinii au degete mari - doar că nu sunt vizibile. Balenele și marsuinii, au „mâini” asemănătoare celor umane, cu oasele degetelor învelite în înotătoare din țesut moale.
Aceste „degete” ale delfinilor sunt înconjurate de celule în timpul dezvoltării fetale. Spre deosebire de fetușii umani, care dezvoltă mâini asemănătoare unor „palete” în uter înainte ca celulele dintre degete să moară înainte de naștere, aceste celule fuzionează în mod normal pentru a forma înotătoarele delfinilor.
Dezvoltarea acestui delfin este anormală
„Dezvoltarea acestui delfin pare să fi fost anormală”. Lisa Noelle Cooper, profesor asociat de anatomie și neurobiologie a mamiferelor la Northeast Ohio Medical University, spune: „Mi se pare că celulele care în mod normal ar fi trebuit să formeze echivalentul degetelor noastre arătător și mijlociu au murit într-un eveniment ciudat, atunci când înotătoarea se forma în timp ce puiul se afla încă în uter”.
În Golful Corint locuiesc aproximativ 1.300 de delfini vărgați (Stenella coeruleoalba). Din 1995, Institutul de Cercetare a Cetaceelor Pelagos monitorizează pe cont propriu acești delfini mediteraneeni.
Sunt diferiți din punct de vedere genetic
Delfinii vărgați trăiesc alături de delfinii comuni și de delfinii Risso într-o „societatepermanentă de delfini de specii mixte”, potrivit USA Today. Toți sunt delfini, dar diferiți din punct de vedere genetic, la fel ca oamenii care trăiesc cu cimpanzeii și gorilele.
Înotătoarele deformate nu indică existența unei noi specii de delfini cu degete asemănătoare celor umane. De fapt, degetele sale mari nu se mișcă. „Este posibil ca „degetul mare” în formă de cârlig să aibă ceva os în interiorul său, dar cu siguranță nu este mobil”, a declarat Cooper. „Niciun cetaceu nu are degete mobile”, potrivit allthatsinteresting.com.